Slovenija

V Piranu za ureditev plaž namenili 100.000 evrov

STA/J.P.
8. 6. 2014, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Piranska občina je v sodelovanju z javnim podjetjem Okolje Piran izvedla nekatere ureditvene posege na javnih plažah, od saniranja plaž do posaditve novih dreves. Največji poseg so izvedli na plaži v Fiesi, skupno pa so za ureditev kopališč namenili približno 100.000 evrov.

Sloveniatourism.com

V Fiesi so tako s tiskanim betonom tlakovali približno 500 kvadratnih metrov plaže, obnovili tri stopnišča, sanirali zid tik ob plaži v dolžini 170 metrov, na sprehajalno pot so nasuli nov pesek ter plažo hortikulturno uredili. Poleg tega so na novo zasadili figovce, mandljevce, pinje, tamariske in avtohtone palm, odstranili suhe veje akacij in drugih dreves ter popravili in pobarvali leseno ograjo ob cestišču proti hotelu Barbara, so sporočili s piranske občine.

Kot so na nedavni novinarski konferenci poudarili predstavniki Agencije RS za okolje, so vse kopalne vode v slovenskem morju lani dosegle odlično mikrobiološko kakovost, to pa Slovenijo uvršča v sam evropski vrh.

Na plaži pred gledališčem Tartini v Piranu so na občini sanirali najbolj poškodovani del plaže. Tako so za potrebe kopalcev in sprehajalcev zamenjali dotrajan beton ob morju na površini 130 kvadratnih metrov ter na novo naredili obalni zid v dolžini 12 metrov. Preostali del plaže bodo sanirali prihodnje leto.

Poleg tega so na portoroški centralni plaži posadili 40 avtohtonih palm, na nasutju polotoka Seča pod parkom Forma Viva pa so na novo posadili 136 dreves različnih vrst.

Ureditvene posege si je že ogledal tudi župan Peter Bossman, ki je poudaril, da urejene plaže pripomorejo k lepši podobi kraja ter izboljšujejo varnost in zagotavljajo boljše izkušnje kopalcev, navajajo na občini.

V Piranu ob tem spominjajo na rezultate poročila Evropske komisije o stanju kopalnih voda.

Kot so na nedavni novinarski konferenci poudarili predstavniki Agencije RS za okolje, so vse kopalne vode v slovenskem morju lani dosegle odlično mikrobiološko kakovost, to pa Slovenijo uvršča v sam evropski vrh. Poleg tega se kar 12 kopališč na slovenski obali lahko pohvali z modro zastavo.