Zanimivosti

Usodna bi lahko bila že ena sama iskra

J.P.
8. 6. 2014, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vasica Nanjiawan na jugozahodu Kitajske je znana tudi kot "vas nevidnega ognja". V tamkajšnjem zraku je namreč toliko metana, da lahko požar zaneti že ena sama iskra.

Koncentracija plina v zraku je namreč tolikšna, da si vaščani ne morejo privoščiti, da bi zanetili vžigalico, si prižgali cigareto ali uporabljali elektronske naprave. Previdni morajo biti celo pri poljedelstvu, da se pri uporabi orodij slučajno ne bi zanetila kakšna iskra.

Vaščani živijo v neprestanem strahu, da bo nekega dne nevidni ogenj zajel celotno območje.

Plin so odkrili pred leti, ko se je danes 83-leta Su Geng oblastem pritožila zaradi nenavadnega vojna  v njeni kleti. V bližini se menda nahaja rudnik, zato je zelo verjetno, da plin uhaja in nato pod zemljo potuje do vasi. Povsem logična razlaga, ki pa ni prepričala prav vseh vaščanov. Nekateri namreč krivijo zle duhove, zato na pomoč kličejo duhovnike. To se jim očitno ne obrestuje ravno, saj še vedno prihaja do domala spontanih požarov. Zato kar nekaj vaščanov živi v neprestanem strahu, da bo nekega dne nevidni ogenj zajel celotno območje. Tisti malo manj vraževerni pa so situacijo obrnili sebi v prid – pod domovi so si izkopali tunele in si tako uredili primitivno talno ogrevanje.