Zanimivosti

Verskega voditelja strpali v zamrzovalnik

J.P.
7. 6. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vodjo indijskega kulta, ki je umrl zaradi odpovedi sveta in čigar smrt so potrdili zdravniki, so njegovi sledilci preprosto dali v zamrzovalnik, češ da moški zgolj meditira in da se bo kmalu vrnil. 70-letni Ashutosh Maharaj je bil ustanovitelj Divyja Jyoti Jagrati Sansthana (DJJS).

Koncem januarja naj bi ga začele pestiti bolečine v prsih, dokler ni končno podlegel, domnevno zaradi odpovedi srca. V začetku februarja so zdravniki dokončno potrdili njegovo smrt. Vendar pa niso uspeli prepričati njegovih sledilcev.

Ti namreč vztrajajo, da je njihov verski voditelj v globokem stanju meditacije, imenovanem 'samadhi'. Zato ga duhovno živega ohranjajo na posestvi DJJS-a v indijskem mestu Jalandhar, strpanega v zamrzovalniku. Eden izmed njegovih privržencev je tako povedal: »Maharaj je v stanju globoke meditacije. Več let je v mrazu meditiral v Himalaji, kar ni nič nenavadnega. V življenje se bo povrnil, ko se mu bo zdelo primerno, mi pa bomo poskrbeli, da se bo njegovo telo do takrat ohranilo.«
Ko je vzniknila novica o njegovi smrti, so jo njegovi bližnji sodelavci nemudoma zanikali. Tamkajšnja policija je celo umaknila svoje poročilo, ker se pač ne morejo mešati v duhovne zadeve, nenavaden primer enega najpremožnejših indijskih gurujev pa je bil povod za razpravo na nacionalni ravni.

Svojo ženo in enomesečnega sina je zapustil leta 1970, da bi širil svoje sporočilo. 

Tisti, ki menijo, da manko življenjskih znakov pomeni gotovo smrt, so prepričani, da za vsem stoji denar. Guru namreč pred smrtjo ni uspel izbrati naslednika, brez njega pa bo vse njegovo bogastvo, ocenjeno na 109 milijonov evrov, šlo v dobrodelne namene, kar pa ni v interesu kulta. Tako naj bi šlo zgolj za zavlačevanje, dokler se ne bi našel primeren naslednik. Zanimivo je, da sta smrt moža in očeta sprejela njegova žena in sin, ki želita upepeliti njegovo truplo, vendar pa se sledilci zanju ne zmenijo. Kot je povedal njihov predstavnik, Ashutosh po tradiciji nima družine. Ashutosh Maharaj naj bi se rodil kot Mahesh Jha.