Slovenija

Slovenski otroci so še debelejši od ameriških

J.P.
7. 6. 2014, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predebeli otroci so vse bolj pereča problematika, ki se tiče celotnega sveta. Objavljamo seznam desetih držav, kjer je ta problematika še posebej izrazita. Med njimi je tudi Slovenija.

Thinkstock

10. Izrael

Izrael je živ dokaz, da lahko dostopna mediteranska hrana ne more izničiti učinkov hitre prehrane. 24 odstotkov izraelskih fantov in 20 odstotkov deklic ima čezmerno telesno težo.

9. Južna Koreja

Številke v Južni Koreji sicer niso tak zelo zaskrbljujoče – predebelih je 34 odstotkov odraslih –, a če otroci ne bodo začeli jesti bolj zdravo, bodo te številke gotovo zrastle. 20 odstotkov fantov in 24 odstotkov deklic ima preveč kilogramov.

8. Kanada

Tudi kanadske otroke pestijo odvečni kilogrami – takih je 25 odstotkov dečkov in 24 odstotkov deklic.

7. Španija

Restavracije v Španiji strežejo poceni desert torreja, ki je neke vrste ocvrt toast. Menda je zelo okusen, a še bolj masten. Seveda to ni edini krivec za prekomerno težo pri otrocih. Kot drugod je za to zaslužna kombinacija nepravilne prehrane in premalo gibanja.

6. Mehika

Revnejše prebivalstvo si le stežka privošči zdravo hrano, zato se na jedilnikih pogosteje pojavlja predelana, s kalorijami bogata hrana. Prav tako zaužijejo velike količine sladkanih pijač. Tako je predebelih 28 odstotkov mehiških dečkov in 29 odstotkov deklic.

5. ZDA

Ameriški otroci niso več najdebelejši na svetu. Kot kažejo podatki, ima preveč kilogramov 30 odstotkov ameriških dečkov in deklic.

4. Slovenija

Tradicionalna slovenska kulinarika premore veliko sadja, zelenjave in rib, a je svoje naredila ekonomska kriza. Posledica? 23 odstotkov deklic in kar 32 odstotkov dečkov je predebelih.

3. Nova Zelandija

Ker je kar dve tretjini tamkajšnjih odraslih predebelih, se otrokom ne piše nič dobrega – kar 34 odstotkov tako dečkov kot deklic ima preveč kilogramov. Krivec? Hitra prehrana.

2. Italija

Države širom sveta kopirajo italijansko prehrano, Italijani pa ji očitno niso več tako zelo naklonjeni. Kombinacija novoodkrite ljubezni do hitre prehrane in premalo gibanja pomeni, da je 36 odstotkov italijanskih dečkov in 34 odstotkov deklic predebelih.

1. Grčija

Za kar 44 odstotkov predebelih dečkov in 38 odstotkov predebelih deklic naj bi bili zaslužni strogi varčevalni ukrepi – družine si tako lahko privoščijo le poceni predelano in vnaprej pripravljeno hrano.