Svet

Porošenko prisegel kot novi predsednik Ukrajine

STA/J.P.
7. 6. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Milijarder Petro Porošenko je danes v Kijevu zaprisegel kot novi ukrajinski predsednik. V parlamentu v Kijevu, vrhovni radi, je v prisotnosti visokih gostov iz več kot 50 držav, med katerimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor, prisegel na ukrajinsko ustavo. V govoru se je novi predsednik zavezal, da bo ohranil enotnost svoje države.

"Obljubljam, da bom z vsemi sredstvi branil suverenost in neodvisnost Ukrajine," je ob zaprisegi po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Porošenko.

V govoru po prisegi je Porošenko zatrdil, da bo ohranil enotnost Ukrajine ter sodržavljanom na vzhodu države obljubil decentralizacijo oblasti in pravico do svobodne rabe ruskega jezika. A obenem je poudaril, da glede polotoka Krim in proevropske drže Ukrajine kompromisov z Rusijo ni pripravljen sklepati.

Po slovesnosti v parlamentu bo Porošenko v središču Kijeva prevzel vrhovno poveljstvo nad oboroženimi silami.

Med tujimi gosti na prisegi so med drugim ameriški podpredsednik Joe Biden, nemški predsednik Joachim Gauck, poljski predsednik Bronislaw Komorowski, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, pa tudi predsednik republike Pahor. Med gosti na slovesnosti je tudi beloruski vodja Aleksander Lukašenko. Rusijo je na zaprisegi zastopal veleposlanik Mihail Zurabov. Senco na zaprisego sicer mečejo krvavi spopadi med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu države, ki se nadaljujejo tudi danes.

Porošenko, ki se ga je zato, ker je lastnik znanega proizvajalca čokolade v Ukrajini, prijel vzdevek čokoladni baron, je na predsedniških volitvah pred dvema tednoma zmagal z 54,7 odstotka glasovi volivcev. V vzhodnoukrajinskih regijah, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, glasovanje ni potekalo, separatisti pa Porošenka ne priznavajo kot predsednika.