Slovenija

Temačna skrivnost: slovenski poslanec pijan povozil otroka do smrti?

Simon Rosc
7. 6. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Govoricam, da je pijani slovenski poslanec do smrti povozil otroka, bo razvpiti Ivan Vogrin prišel do dna.

Grega Wernig in Arsen Perić/KMA

Ivan Vogrin je spregovoril o nujnih ukrepih in o šokantni skrivnosti enega od poslancev Socialnih demokratov. Potem ko je predlagal kandidata za mandatarja in napovedal veliko zmago, so se mu ti načrti sesuli v prah. Z Vogrinom smo naredili analizo njegovega dela v zadnjem času in ga postavili pred dejstva. Spregovoril pa je tudi o črni skrivnosti iz parlamenta.

 

G. Vogrin, v zadnjem času ste dvignili ogromno prahu s kandidatom za mandatarja, ki ste ga predlagali. Čeprav ste zatrjevali, da imate več kot dovolj podpisov, se je izkazalo, da ni tako. Ste zelo razočarani?

Nisem razočaran, sem pa žalosten zaradi stanja duha parlamentarcev.

 

Ko ste delali analizo za nazaj: kje se je zalomilo?

Večina poslancev ne razume svoje vloge, ne pozna 111. člena ustave in ne dojame, da niso v parlamentu zato, da dobivajo plačo, ampak aktivno iščejo rešitve za boljšo Slovenijo. Potrebujemo aktivne in ne pasivnih poslancev, ki čakajo na čudež. Ta naj bi se zgodil z vsakimi novimi volitvami; pa tega čudeža noče biti in ga tudi ne bo.

 

Če bi vedeli, kako bo vse skupaj na koncu izpadlo, bi predlagali dr. Dušana Radonjiča za mandatarja še enkrat?

Tega ob jasnih zagotovilih poslancev (kar sem dokumentiral) nisem mogel predvideti, zato na to vprašanje težko odgovorim.

 

Očitali so vam, da je bil g. Radonjič vaš mentor za diplomsko delo. Kako to komentirate?

Še en očitek, ki nima nobene povezave s predlogom. Kaj naj bi to pomenilo – oteževalno? Vsakdo pač predlaga nekoga, ki ga dobro pozna. In dr. Dušan Radonjič je bil zagotovo kompetenten kandidat. Mislim, da je bilo to bolj moteče. Najbolj moteče pa je bilo, da je takoj po izvolitvi napovedal predlog zakona o vrnitvi denarja s tujih tajnih računov v Slovenijo. Zavladal je preprosto preplah, da misli resno. Politiki imajo na takšnih mestih radi lutke, s katerimi je mogoče manipulirati.

 

V novi knjigi opisujete 13 korakov za uspešno Slovenijo. Kateri so po vašem mnenju najpomembnejši?

Povedal bom tri pomembne korake:

1. Zmanjšati število ministrstev z dosedanjih 13 na 7. Toliko ministrstev ima tudi Švica, ki ima 8 milijonov prebivalcev. Morda bi pa nam z dvema milijonoma prebivalcev to le zadostovalo? Ali pa smo mi nekaj več kot Švica? Poleg tega je treba število poslancev znižati z dosedanjih 90 na 50!

2. Temeljito je treba znižati davke. Davek na dodano vrednost je treba znižati z 22 na 15 % in spodnjo stopnjo z 9,5 na 5 %. V Sloveniji je treba ustvariti »davčna nebesa« namesto dosedanjega »davčnega pekla«.

3. Plače poslancev morajo biti odvisne od BDP oz. gospodarske rasti. V primeru negativne gospodarske rasti je treba plače poslancev zmanjšati za 50 %. Za enak odstotek je treba znižati plače poslancev tudi v primeru, ko je brezposelnost višja od 7 %.

 

Kdaj bo po vašem mnenju Slovenija lahko izstopila iz krize? Prosim, odgovorite nam tako, kot mislite v resnici. Državljani si želijo slišati resnico.

V kolikor se bo začel izvajati resni reformni program (vsaj približno tak, kot je opisan v knjigi Recikliranje zdrave pameti), v obdobju od 3 do 5 let. To je realno. Prav ste ugotovili, ne potrebujemo več pravljic.

 

Kdor je prebral vašo knjigo, pravi, da so v njej pametni predlogi, a obstaja drug problem: ljudstvo na ustavo nima vpliva, tega imate samo poslanci, vi pa med drugim predlagate, da bi v parlamentu sedelo samo 50 poslancev, in to za 50 % nižjo plačo. Težko boste to dosegli …

Kakovost sprejetih zakonov ni odvisna od števila poslancev, ki sedijo v parlamentu, ampak od njihovega intelektualnega in duhovnega potenciala. V tej zvezi je v knjigi bolj celovit predlog, in sicer, da se poslancem ob gospodarski rasti progresivno dviguje plača. Kdor res zaupa temu, kar govori, bo takšen predlog odobraval in ga sprejel.

Zakaj pa poslanci ne bi bili v istem čolnu kot državljani in veslali? Lepo je biti na motornem čolnu, ki ga poganja gorivo drugih, ali ne menite tako? In to poslanci ves čas delajo!

 

V knjigi je objavljeno tudi odprto pismo Matjažu Hanu iz SD. Vam je zdaj kaj žal, da javno zahtevate od njega odgovore, glede na to, da bi vam lahko SD dala prepotrebne glasove za kandidata za mandatarja?

Za nič mi ni žal. Gospodu Hanu sem korektno izpostavil nekatere dileme v zvezi z njegovimi navedbami, in bilo bi pošteno, da bi nanje odgovoril – ob dejstvu, da igra v parlamentu vlogo novega Viranta in neprestano daje vrednostne sodbe o drugih. Morda ga doleti enako plačilo kot gospoda Viranta. Morda, kdo bi to vedel?

 

Matjažu Hanu ste poslali odprto pismo tudi pred nekaj dnevi, očitali ste mu, da je v njegovi poslanski skupini oseba, ki je pred leti v pijanem stanju do smrti povozila otroka. Nam razkrijete, za katerega poslanca gre in kje se je nesreča zgodila?

Ta domneva že nekaj časa kroži po spletu. Glede na dejstvo, da gospod Han molči, se pojavljajo domneve, da je ta oseba on sam. Morda pa bi ga vaš medij povprašal?

 

Slovenija je v pričakovanju novih volitev v državni zbor. Boste kandidirali?

Ne vem vam odgovoriti v tem času, ko je še veliko neznank glede volitev.

 

Pa boste kandidirali sami ali s svojim društvom AlternativA?

Če bom kandidiral, bom to storil s skupino, ki ima podoben program in možnosti za preboj v parlament.