Črna kronika

Zvezala in oropala starko, sedaj pa sta oproščena

T.J.G./Dolenjski list
6. 6. 2014, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Robi Plut in Marjan Potokar iz Kanižarice sta pred dnevi vesela zapustila novomeško okrožno sodišče. Dvajset mesecev sta bila že v zaporu, ker sta bila pravnomočno obsojena vsak na štiri leta zapora zaradi ropa starejše Novomeščanke, zdaj pa so ju oprostili.

T.J.G. Dolenjski list

Sojenje trojici, sprva je bil na zatožni klopi tudi Nenad Grm, ima zanimiv potek. Le tri mesece po ropu so bili trije storilci obsojeni – Robi Plut in Marjan Potokar na štiri leta (zanju je tožilec Bojan Avbar sicer predlagal 10 let zapora, a je sodnik Boštjan Kovič dejal, da ni šlo za združbo), Nenad Grm pa na eno leto zapora. Sodbi je višje sodišče v celoti pritrdilo in trojica je šla že na prestajanje zaporne kazni, vrhovno sodišče pa je sodbo razveljavilo zaradi procesne napake in je zadevo vrnilo v ponovno sojenje prvostopenjskemu sodišču, kjer je moral biti znova zaslišan Nenad Grm, tokrat kot priča.

Že v preiskavi je namreč Grm, ki so ga izdale biološke sledi na pasu, s katerim so roparji 29. novembra 2011 zvezali nemočno krajanko, sodeloval s policisti in natančno opisal celotno dogajanje tistega dne in noči. Povedal je, da sta bila z njim Plut in Potokar. Ta dva sta na sojenju sicer trdila, da sta popoldne res bila z Grmom v igralnici v Grosupljem, nista pa bila pri ropu, kar so na sodišču potrjevali tudi njuni sorodniki, čeprav so bila njihova pričanja precej neskladna, zato jih je senat označil za neverodostojna.

Je pa bila v preiskavi storjena procesna napaka, saj pri zaslišanju Grma nista bila prisotna Potokar in Plut. Gre torej za kršenje pravice do obrambe, ker soobtožena Grmu, ki ju je bremenil, nista mogla postavljati vprašanj.

A Grm je na ponovljenem sojenju poskrbel za preobrat. Svojo kazen je namreč že odslužil in torej ni imel kaj izgubiti; povedal je, da je bil on res pri ropu, da pa ne drži njegovo pričanje iz preiskave in glavne obravnave, da sta bila z njim Plut in Potokar. »Z menoj so bili sorodniki, ki jih ne želim izdati,« je pribil. In ker v kazenskem postopku priči ni treba izpovedati ničesar zoper sebe ali sorodnike, mu pač ni treba povedati, kdo so ti sorodniki.

Zvezana in pretepena

29. novembra 2011 so okoli enih ponoči trije zamaskirani moški vlomili k 82-letnici, ki živi v hiši v precej strnjenem delu Novega mesta. Z železnim drogom so vlomili skozi dvoje zaklenjenih vrat, nemočni ženski so zvezali roke, noge in obraz pokrili z blazino, jo celo tepli, nato pa pobrali vse, kar je imela vrednega, v zaklenjeni omari so našli precej zlatnine in 3300 evrov, potem pa jo nemočno pustili samo.

Ko so neznanci odšli, je ostala zvezana in onemogla na postelji. A imela je toliko moči, da si je počasi spravila kabel z rok. Ko si je osvobodila roke, si je lahko odvezala tudi obvezo okoli oči in ust, potem pa se je le uspela priplaziti do kuhinje, kjer je dobila nož, da si je prerezala pas, ki ji ga je eden zategnil okoli gležnjev. Ko je v telefon vtipkala 113, je bil ta nem, saj so roparji prerezali žico, zato je šla ven in začela klicati sosedo. Biološke sledi na pasu so policiste pripeljale do takrat komaj dobro polnoletnega Roma Nenada Grma iz Lokev. Ta je dejanje priznal in povedal, da sta bila z njim tudi takrat 26-letna Marjan Potokar in Robi Plut.

Ker je tožilec prepričan, da očitki iz obtožbe držijo, bo vložil pritožbo. Kaj bo zdaj na takšno sodbo (znova) reklo višje sodišče?