Slovenija

Od prašičev do mandatarja?

U.K.
6. 6. 2014, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Njegova priljubljenost raste iz dneva v dan, v primeru dobrega rezultata na volitvah pa ga omenjajo celo kot mandatarja za sestavo vlade.

Kakšen je njegov ključ do uspeha, je to morda tudi njegova sposobnost sodelovanja in povezovanja?

Po duši pravi Štajer'c, pravijo tisti, ki so v njegovi bližini. »Gurman, športnik in delaven človek, ki vedno drži besedo,« ga še opisujejo njegovi prijatelji. Vsi pa izpostavijo isto stvar, tisto, kar je za Dejana Židana najpomembnejše – družina. Je oseba, ki na prvo mesto ne postavlja dela, temveč ljubezen in skrb za ženo, sina in hčerko.

Židan je svojo mladost večinoma preživel na štajerskem koncu Slovenije, največ v Račah in Mariboru, kjer so nanj kot na domačina tudi izjemno ponosni. Po končani osnovni šoli se je odločil, da bodo njegovo življenjsko pot krojile živali, zato se je vpisal na Šolo za živinorejsko-veterinarske tehnike, po kateri je šolanje nadaljeval na veterinarski fakulteti v Ljubljani. Svoje prve delovne izkušnje je nabiral daleč stran od politike. V šali bi lahko rekli, da je Židan od prašičev prišel do morebitnega mandatarja, saj je deloval predvsem na področju razmnoževanja prašičev, bil pa je tudi urednik revije Reja prašičev. Tudi vodstveni položaji mu pred prevzemom ministrskega mesta niso bili tuji. Maja 2003 je postal član vodstva KG Rakičan, d. d., od januarja 2007 pa je bil še predsednik uprave Skupine Panvita, KG Rakičan, d. d. Konec leta 2003 so se ga spet »oprijeli« prašiči. Kot zunanji sodelavec ljubljanske veterinarske fakultete je bil izvoljen v naziv strokovnega sodelavca za področje zdravja in razmnoževanja prašičev.

Da je Židan tako priljubljen, njegovi najbližji pripisujejo njegovi preprostosti in dostopnosti, ki ji je ostal zvest tudi kot minister. Je človek, ki bi utegnil po mnenju mnogih, tudi tistih na nasprotnem političnem polu, povezati slovensko politiko, tako levi kot desni pol, in jo morda celo popeljati do rezultatov, kakršne državljani čakamo že nekaj let. Povezovanja z levico je že naznanil in so že v polnem teku. Včeraj so potekali pogovori z Desusom, s katerimi se bodo v boj za glasove na predčasnih volitvah podali s tako imenovanim socialdemokratskim blokom za vse generacije. Ta naveza je po njihovem mnenju odgovor SDS, ki ima povsem drugačen program in vizijo razvoja Slovenije. Židan s tem dokazuje tudi, da politiki znajo in lahko sodelujejo, če si to zares želijo. Pogovore o sodelovanju, ki bi lahko obrodilo bogate sadove, Židan vodi še s strankama Solidarnost in Verjamem Igorja Šoltesa.

Židan s svojim nastopom vzbuja zaupanje in je v očeh Slovencev brezmadežen, kar gre mnogim tudi v nos. Božidar Novak, strokovnjak za komuniciranje in politični marketing, je Židana v preteklosti opisal takole: »Deluje kot dober znanec iz sosednje ulice, ki bi ga vsaka mama želela za zeta.« Zgodovinar Stane Granda ga je na primer označil kot kloniranega Kučana – »navzven pisan in težko predvidljiv kot prekmurski puran, navznoter popolnoma ideološko prežet, tako v gospodarsko-socialnem kot političnem pogledu«. Židana pa je analiziral tudi dr. Dejan Verčič s FDV: »mag. Dejan Židan s premišljenim in umirjenim nastopom vzbuja zaupanje. Ob vse bolj histeričnem prerivanju pri državnem koritu mu morda prav njegova specializacija na področju veterine pomaga bolje razumeti dogajanje in – vsaj kolikor lahko vidim – ostati čist. Takšnih nam manjka.«

A ne glede na vse, če bi Židan morebiti res postal novi predsednik vlade, ga bomo lahko Slovenci imeli le med tednom, za vikende pa bo, kot vselej do zdaj, »rezerviran« za ženo, hčerko in sina. Družina je zanj namreč tista, ob kateri se sprosti in si nabere moči za nove težave in prepreke, ki ga ločijo od uspeha. Posebno pozornost posveča tudi nordijski hoji, s katero sta z ženo prehodila že celotno Slovenijo, a lepih krajev jima še ne bo zmanjkalo. Poleg vikendov, ki jih ne bo dal za nobeno ceno in nobeno funkcijo, ki ga še čaka, javnosti ne bo dal svoje družine. Opazili smo že lahko, da te nikoli ni izpostavljal medijem, in kot pravi, jo bo pred pritiskom javnosti »skrival« ne glede na to, kaj bo v življenju še počel.