Slovenija

Davčna uprava nad 50.000 malih dolžnikov

Žiga Kariž/DURS
6. 6. 2014, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Davčna uprava RS poziva vse davčne dolžnike, da poravnajo svoje obveznosti. S tem dejanjem se izognejo stroškom in drugim neprijetnostim davčne izvršbe. Trenutno je v pripravi za postopke davčne izvršbe 50.000 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 evrov.

Arhiv Svet24

Od tega jih je 8500 tik pred samo izvršbo. Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o izvršbi, znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oziroma 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine. K temu je treba dodati še stroške, ki jih zaračuna banka in lahko zanašajo tudi do 100 evrov. Tako lahko dolžnika, ki bi moral državi plačati na primer 11 evrov, z izvršbo doletijo stroški v višini 100 evrov ali več.

Davčna uprava sporoča, da dosledno izvaja vse postopke davčne izvršbe, ne glede na status ali višino dolga davčnega zavezanca. Stroške davčne izvršbe je po zakonu dolžan plačati dolžnik in so pač sestavni del tega postopka. V določenih primerih lahko ti stroški, kot smo zapisali, presegajo znesek davčnega dolga, še posebej če se k temu prištejejo še stroški, ki jih zaračuna banka. Takrat lahko postane zadeva za zavezanca zelo neekonomična in draga.

Durs zavezance opozarja tudi na opomin, v kolikor so ga prejeli. Opomin predstavlja obvestilo o dolgu in hkrati poziv zavezancu k plačilu neporavnanih obveznosti, saj je rok plačila že potekel. Pri tem je treba poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila.