Slovenija

Morilec v priporu?

Petra Rupnik
6. 6. 2014, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Upanja, da se bo Jure vrnil domov, je konec. Osumljeni morilec pa je že v priporu. Uganka se počasi razpleta.

T. J. G.

Ko smo mislili, da so se za Juretom Erjavcem iz Sel pri Dolenjski Toplicah 25. februarja 2012 izgubile vse sledi in da je z vsakim dnem manj možnosti, da bi fanta našli živega, je udarila novica, da so našli Juretovo truplo v zapuščenem vodnjaku v Bereči vasi oziroma Dolnjem Suhorju.

Resda obdukcija identitete še ni potrdila, a predmeti, najdeni ob truplu, so dovolj zgovorni, da lahko zatrdimo, da je negotovosti, kje je Jure, konec. Spomnimo. Jure je 25. februarja 2012 odšel od doma s prijatelji kot že ničkolikokrat. Odšel je dobre volje in nasmejan, a vrnil se ni. Ves čas je domače najedala misel, da Jure, ki je bil vesel in pozitiven fant, prostovoljno zagotovo ni šel nikamor, saj je bil še poln načrtov. Da Jureta ni, so starši takoj sporočili policiji, dva dni pozneje pa je stekla res obširna iskalna akcija, v katero so se vključili vaščani, prijatelji in policija. Kmalu je bilo jasno, da je Juretovo izginotje bolj zapleteno, kot je sprva kazalo. Pokazala se je namreč možnost, da bi se zapletel v čudno družbo, ki bi ga lahko zapeljala ali speljala na čudna pota.

Prav neverjetne so bile možnosti, ki so jih ves čas nakazovali radiestezisti in jasnovidci, celo to, da je zaprt v neki kleti v neposredni bližini, da je v tujini, na drugi strani Slovenije, da je žrtev trgovine z organi ali žrtev trgovine z mamili, ulica pa je omenjala tudi, da naj bi se zapletel z dolenjskimi Romi. Zdaj je že jasno, da niso bili Romi, Juretov grobar naj bi bil njegov vrstnik.

Za Juretovimi domačimi je dve leti in pol negotovosti, strahu in iskanja. In upanja, da bo Jure morda prišel domov. Zdaj so vsi upi pokopani, domnevni morilec pa je bil v četrtek pozno zvečer, tik pred 48-urnim rokom policijskega pridržanja, priveden na novomeško okrožno sodišče. »Za osumljenega M. P. je bil izveden narok po 203. členu zakona o kazenskem postopku in je bilo nato s sklepom zoper osumljenca odrejeno sodno pridržanje. Osumljenec bo v zakonskem roku 48 ur zaslišan pred preiskovalnim sodnikom,« so nam pojasnili na sodišču. Neuradno gre za 23-letnega Mirana Pluta iz Jugorja, ki je bil kot viličarist zaposlen v novomeškem TPV-ju.

Policisti in kriminalisti, ki so ustanovili celo posebno skupino, ki se je ukvarjala z izginotjem fanta iz Sel, so se v teh dveh letih in pol res intenzivno ukvarjali z Juretovim izginotjem, sledi so jih vodile po različnih koncih države, celo v tujino, a na koncu se je izkazalo, da je ena od možnosti, na katero so bili pozorni ves čas preiskave, prava. Eden od (pasivnih) akterjev izginotja namreč ni več zmogel bremena, ki ga je nosil. In je spregovoril. Menda je zelo natančno opisal dogajanje tistega večera, ki se je začelo v novomeškem Bršljinu, kjer so tudi naslednjega jutra našli Juretov avto, in tudi dogajanje v gozdu blizu Novega mesta, kjer naj bi Miran s pištolo vzel Juretu življenje. Menda je bilo slišati kar nekaj strelov. A so, kot kaže, čeprav so bili smrtni, izzveneli v noč. Sledilo je mučno prenašanje trupla v Belo krajino.

Miran je očitno vedel, kje se ga mora znebiti. Zapuščeno zidanico, kjer je bil omenjeni vodnjak, je poznal, saj so imeli njegovi domači v bližini vinograd. Preiskava še vedno poteka, zato bo v prihodnjih tednih gotovo na dan prišlo več podrobnosti, naj bi pa do spora med Miranom in Juretom prišlo zaradi večjega dolga, v ozadju naj bi bila tudi droga.