Slovenija

Pomemben mož za občino Koper in Slovenijo

Simon Rosc
4. 6. 2014, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gašpar Gašpar Mišič se je junija zaposlil v kabinetu koprskega župana Borisa Popoviča. Preverili smo, kako pomembna je Mišičeva vloga.

Mediaspeed

»Z junijem je na Mestni občini Koper zaposlen Gašpar Gašpar Mišič, na delovnem mestu strokovni sodelavec – svetovalec župana za gospodarstvo in odnose z državnimi organi v kabinetu župana,« se je glasilo sporočilo z Mestne občine Koper. Mišič ima z občino Koper sklenjeno delovno razmerje za določen čas, ki je vezano na mandat župana Borisa Popoviča. Za vse, ki jih najbolj zanimajo številke, naj pojasnimo, da je Mišičeva plača uvrščena v 33. plačilni razred, kar je natanko 1.511,30 evra. »Moja zaposlitev na občini je bila županova osebna odločitev. Imava izjemno skupno razmišljanje. Oba namreč stremiva k razvoju,« je svojo zaposlitev za naš časopis pojasnil Mišič. Seveda smo ga vprašali tudi, kaj točno je njegova največja skrb, za katero je zadolžen na občini Koper, in ugotovili, da je vloga Mišiča izjemno pomembna, ne samo za razvoj Kopra, temveč tudi za razvoj celotne države – za uresničitev teh nalog ima po prepričanju župana Popoviča številne reference in izkušnje, še posebej na področju sodelovanja in koordinacije pri večjih, državno pomembnih projektih s področja gospodarstva.

Župan Mestne občine Koper se je rodil 100 let prezgodaj. Njegovo razmišljanje je daleč pred mnogimi.«

Iz pogovora z Mišičem smo izvedeli, da skrbi predvsem za predstavitev Kopra. »Koper ni le navadno mesto, je zgodovinsko in geografsko središče Severnega Jadrana. S strateškega vidika to območje nima gospodarskega središča, Koper pa ima za to izjemno strateško geografsko lego,« nam je pojasnil Mišič. Njegova vloga pa ni pomembna samo za Koper, temveč za vso državo. Trudil se bo namreč naše pristaniško mesto postaviti na svetovni zemljevid in iz njega ustvariti oskrbovalno in distribucijsko središče srednje in vzhodne Evrope ter Sredozemlja in Azije. V svojem delovanju bo dal velik poudarek tudi Luki Koper, ki je kot naše največje pristanišče strateško zelo pomembna tudi za gospodarstvo. »Luka Koper niso samo pomoli, je veliko več,« pravi Mišič. Z dobrim delovanjem Luke in razvojem celotne infrastrukture po Sloveniji, tako cest in železnic kot letališč, bi lahko zaradi svoje geografske pozicije postali izjemno močni in pomembni. Za konec pogovora je še kritično dodal: »V naši državi je veliko diplom, več kot v Švici in Nemčiji, a se vsi ti nazivi ne odražajo v dodani vrednosti. Pri nas je veliko analitikov, ko je treba projekte udejaniti, nam pa zmanjka. Pri nas je glavni greh, če je nekdo uspešen.«