Slovenija

Policija obiskala mariborskega župana

Gabrijel Toplak
21. 5. 2014, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Policisti želijo z dr. Andrejem Fištravcem razčistiti, ali so bili postopki pri sklepanju podjemnih pogodb s sodelavci mestne uprave izvedeni v skladu z zakonom oziroma ali bi pri kateri lahko obstajal sum prekoračitve pooblastil.

Mediaspeed

»Policija me je povabila na razgovor, ker želijo raziskati, ali so bili postopki pri sklepanju podjemnih pogodb s sodelavci mestne uprave izvedeni v skladu z zakonom oziroma ali bi pri kateri lahko obstajal sum prekoračitve pooblastil. V pogovoru sem tako možnost zavrnil in poudaril, da je mestna uprava delovala v skladu z zakonom. Veseli me, da so slovenski organi pregona vse bolj aktivni, saj mi to daje upanje, da bomo v bližnji prihodnosti dobili epiloge tudi številnih škodljivih odločitev in oškodovanj občinskega premoženja iz preteklosti,« je po pogovoru s policisti zapisal na svojem profilu Facebook mariborski župan dr. Andrej Fištravec.
Tako imenovani vstajniški župan, ki je prevzel županovanje 8. aprila lani in tedaj napovedal nove čase za mesto, se je namreč od prevzema svojega mandata zašel v kar nekaj kadrovskih sporov s »svojimi« ljudmi. Slednje je na mestno občino, kot je večkrat poudaril, pripeljal na zaupanje, vendar se je od nekaterih že po nekaj mesecih želel posloviti. Še posebej izstopajoča sta primera svetovalca Bartola Lampreta in Gregorja Kosija, ki pa ju po zaposlitvi zdaj ne more odpustiti. Na občini so se kasneje zaradi tega odločili tudi za najemanje nekaterih zunanjih sodelavcev preko podnajemih pogodb, med katerimi najbolj izstopa predvsem sodelovanje z Markom Kovačičem, najbolj tesnim sodelavcem in svetovalcem, ki se ga je v javnosti oprijelo celo ime "župana v senci". Nanj naj bi s pogodbami župan prenesel pooblastila, ki bi lahko bila več kot le svetovalska, s tem pa se odpira tudi vprašanje morebitne kršitve zakona o lokalni samoupravi.
Na morebitno spornost tovrstnega pogodbenega sodelovanja je pričelo opozarjati tudi prvi občinski sindikalist Goran Rajić, ki je na začetku županovega mandata še veljal za enega njegovih zaveznikov, s katerim pa sta se kmalu tudi razšla. Rajić je februarja letos dejal, da Kovačiču sporne pogodbe dovoljujejo svetovanje na področjih socialnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega, izobraževalnega in športnega razvoja mesta, čeprav po o nekaterih področjih slednji nima pojma. Marko Žula, direktor mestne uprave, pa je na njegove očitke odvrnil, da je pogodbeno sodelovanje z zunanjimi sodelavci varovalka, s katero se pogodba lahko odpove in je sodelovanje zaključeno.