Slovenija

Nadzorniki ACH razrešili Goletovo, začasno vodenje Mihatovičevi

STA
14. 5. 2014, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadzorni svet družbe ACH je v torek z mesta generalne direktorice družbe razrešil Sonjo Gole, na njeno mesto pa začasno imenoval dolgoletno finančno direktorico družbe Vero Mihatovič. Ta je ocenila, da je zaupanje v potenciale ACH in transparentnost poslovanja temeljni pogoj za poslovanje v prihodnosti.

Nadzorniki so se za Mihatovičevo odločili glede na izjemno zahtevnost sanacijskega procesa družbe ACH in zaradi zagotavljanje transparentnost poslovanja. "S svojim znanjem, izkušnjami in s poznavanjem dosedanjega delovanja družbe je sposobna sestaviti vodstveno ekipo, ki bo znala uresničevati interese vseh deležnikov," so poudarili.
Kot so sporočili iz ACH, je nadzorni svet želel "zagotoviti, da upravljanje družbe vodi ekipa, ki bo s svojo strokovnostjo zagotavljala vse potrebne standarde ravnanja v skladu s pravili poslovno-finančne stroke ter stroke upravljanja podjetij".
Le tako bo namreč omogočeno sprejetje vseh ukrepov, potrebnih za obvladovanje tveganj, ki jim je bila izpostavljena skupina ACH, ter izvedba nujno potrebnih ukrepov za zagotavljanje kapitalske ustreznosti in odpravo kolizije v delovanju.
ACH, katerega del obveznosti do bank je bil konec lanskega leta prenesen tudi na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), je z nekaterimi poslovnimi potezami v zadnjem letu oteževal nujno potrebne sanacijske poteze v dobro podjetij v skupini in deležnikov, so poudarili.
Dodali so, da je bila najbolj izpostavljena odločitev o prenosu lastništva 65,723-odstotnega deleža Adria Mobila v družbo Protej, obvladujočo družbo ACH, ter še nekaj drugih potez, vključno z delitvijo dobička.
"ACH je edini finančni holding, ki ima perspektivo in možnost poplačila vseh svojih obveznosti ter lahko zagotovi poenotenje bank upnic. Ne gre prezreti, da skupina zaposluje preko 2000 zaposlenih in da je stabilizacija holdinga ključna prioriteta za nemoteno poslovanje družb," so poudarili v ACH.
Mihatovičeva je ob nastopu mandata izpostavila, da bo v okviru svojih pristojnosti najprej skrbno poskrbela za enakopravno obravnavo vseh deležnikov. "Posamezne odločitve bo treba izboljšati, saj je zaupanje v naše potenciale in transparentnost poslovanja temeljni pogoj za poslovanje v prihodnosti," je dodala.
Mihatovičeva je bila v ACH dolga leta finančna direktorica in v zadnjih dveh letih pomočnica generalne direktorice za korporativne finance. Kariero je na vodilnih delovnih mestih začela v Gorenju, nadaljevala v Metalni Maribor, zadnji dve desetletji pa je bila najprej v Autocommercu in po njegovi reorganizaciji v ACH.
Goletova, ki sicer vodi Adrio Mobil, je ACH po upokojitvi Hermana Rigelnika vodila od septembra 2012.
Okrožno sodišče v Ljubljani je marca začelo postopek preventivnega prestrukturiranja ACH. Z začetkom postopka ni več možno izdati sklepa o izvršbi ali zavarovanju za izterjavo finančnih terjatev, družba pa je pridobila dodaten čas za dogovor z bankami. ACH je tako pridobil pet mesecev časa za nadaljevanje pogovorov s 16 bankami upnicami in sklenitev pogodbe o dolgoročnem reprogramu posojil.