Slovenija

Natašo zapustili tajkuni

m.v.
14. 5. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nataša Nardin je direktorica TV Primorka, lokalne televizije, ki je po tem, ko so se njeni lastniki znašli v velikih težavah, na robu preživetja. Medtem ko se lastniki ubadajo z drugimi težavami, poskuša direktorica z različnimi manevri televizijo ohraniti pri življenju. A nekateri menijo, da so njene rešitve hudo sporne.

primorski list

Med lastniki TV Primorka oziroma podjetja VA, d. o. o., ki program izdaja, so propadlo gradbeno podjetje Primorka, Salonit Anhovo, Cestno podjetje Nova Gorica in Krat, d. o. o., primorskega igralniškega tajkuna Davorina Lozeja ter še sedem manjših podjetij in zasebnikov. Taka lastniška struktura bi bila včasih zagotovilo za nemoteno delovanje medija, danes pa je ravno obratno.

Po 20 letih je na žalost le še malo tistih, ki verjamejo, da bo ta medij preživel. »Rešitve so,« pravi Nataša Nardin, direktorica, odgovorna urednica in edina novinarka, ki še ustvarja program. Te vidi v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, ki bi televizijo financirale, da bi se na njej objavljale lokalne vsebine.

A najprej bo treba poskrbeti za stare grehe. Televizija ima 700.000 evrov dolgov. Na denar čaka kup bivših sodelavcev, na vrhu vseh upnikov pa je prav direktorica. Ta naj bi zadnje plačilo prejela leta 2010, od januarja 2011 pa naj ne bi prejela mesečnega dohodka. Tako naj bi ji podjetje VA, d. o. o., dolgovalo že kar vrtoglavih 200.000 evrov. »Gre za bruto znesek,« pojasni Nardinova.

Trenutno vsa sredstva, ki jih dobijo, usmerjajo v tekoče poslovanje, da lahko skupaj z dvema snemalcema, montažerjem in tehnikom zagotovijo vsaj minimalni program. Po odločitvi nadzornega sveta so tekoči račun podjetja prenesli v staro Gorico v Italijo. V tem so nekateri, predvsem bivši zaposleni, videli poskus izogibanja plačilu dolgov, a Nardinova to zanika: »Račun je prijavljen naši davčni upravi in vse je legalno.«

Da ukrepi Nardinove motijo nekatere upnike, pričajo tudi kazenske prijave, ki jih je bila deležna, in kup anonimnih pisem, ki romajo na različne naslove. Eno smo prejeli tudi v naše uredništvo. V njem neznanec direktorico obtožuje, da je poslovanje TV Primorka preusmerila na račun svojega podjetja Oranža, s. p. Na ta račun naj bi prejemala denar za prenose sej občinskega sveta Postojne, ki jih izvaja TV Primorka.

Ko smo o prenosih povprašali na občino Postojna, so nam odgovorili: »Od novembra 2013 storitve snemanja in objavljanja dogodkov za občino Postojna na podlagi pogodbenega razmerja izvaja izvajalec Oranža, Nataša Nardin, s. p.«

Podatki s portala Supervizor kažejo, da je Oranža, s. p., od občine Postojna od novembra 2013 prejela 6631,56 evra, medtem ko TV Primorka od občine ni prejela niti centa. A Nataša Nardin nam je v telefonskem pogovoru zatrdila, da je denar od občine prejela za druge storitve, saj naj bi tako za občino Postojna kot še za nekatere druge primorske občine vodila prireditve, pisala govore in različna obvestila.

Prenose sej občinskega sveta iz Postojne pa naj bi TV Primorka izvajala v duhu dobrega poslovnega sodelovanja, katerega dobrohotne finančne učinke bo televizija občutila takoj, ko se uredijo razmere. Računov pa občini trenutno ne morejo izdajati, saj naj bi televizija bila prisiljena prekiniti določena sodelovanja, ker naj bi eden od bivših zaposlenih vložil izvršbo na dolžnikove dolžnike in jim s tem povzročil za 50.000 evrov stroškov. Tako morajo zdaj najprej poplačati stare dolgove, da bodo lahko uresničili smelo zamisel o televiziji primorskih občin.

Kot nam je še povedala Nataša Nardin, anonimke in kazenske ovadbe le otežujejo pot do rešitve. Kot pravi, bi bilo veliko bolje, če bi se ljudje, ki anonimke pišejo, oglasili pri njej in povprašali, kdaj bodo njihove terjatve poplačane. »Moja vrata so vedno odprta,« je dodala.