Slovenija

Pipistrel uspešno prestal pregled ameriške FAA

STA
14. 5. 2014, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je pri slovenskem proizvajalcu lahkih športnih letal Pipistrel izvedla pregled objektov v Sloveniji in Italiji in ugotovila, da je vse v najlepšem redu, kar pomeni, da se lahko prodaja na ameriški trg nemoteno nadaljuje.

Pipistrel

Revija Flying poroča, da je FAA potrdila proizvode, organizacijo proizvodnje, procedure, vzdrževalne vidike in dokumentacijo za lahka športna letala, ki se prodajajo v ZDA.
"Cenimo in pozdravljamo profesionalni odnos ekipe FAA in njen pristop k dvigu ravni varnosti ter upoštevanja predpisov skozi vso industrijo lahkih športnih letal z izvajanjem tako visoko kakovostnih in strogih pregledov," je po poročanju revije Flying sporočil ustanovitelj Pipistrela Ivo Boscarol.
FAA je julija lani objavila ukaz za večji nadzor v procesu kvalificiranja posebnih lahkih športnih letal za pridobitev certifikata za letenje nad ZDA. Pregled Pipistrela je bil v skladu s tem ukazom.
Pipistrel je imel z Američani težave leta 2012, ki so bile banalne narave. Uradniki FAA v brskalniku Google niso našli Pipistrelove tovarne v Italiji in so za nekaj časa ustavili prodajo v ZDA.
Slovenija z ZDA ni imela bilateralnega sporazuma o certifikaciji letal in na ameriški trg ne sme izvažati letala, ki so izdelana v Sloveniji. Pipistrel seje problemu izognil s proizvodnjo letal v Italiji, ki ima tak sporazum, vendar pa je uradniki FAA uvodoma niso našli na svetovnem spletu.