Slovenija

Mariborska občina pod udarom eko-terorista

Gabrijel Toplak
7. 5. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Če je kdo pomislil, da ljudje okrog 1. maja večinoma počivajo ali so na izletih, se zabavajo in praznujejo, se je pošteno zmotil. O tem se je lahko prepričal tudi novinar časopisa Svet24, ko ga je pred dnevi poklical samooklicani okoljevarstvenik Franc Jesenek in ga povabil na teren.

Gabrijel Toplak

»Počistil sem mariborsko občino, zdaj pa opravljam obhode tudi v okoliških. In tukaj, na meji dupleške in ptujske občine, v kraju Vurberk, je bil eko terorist spet dejaven. Upam celo reči, da so smeti iz bližnje Krčevine pri Vurbergu, saj je med odpadki moč ugotoviti, da so bili ti uporabljeni v kmetijstvu (jeklena žica pašnega aparata, različno orodje, časopis …),« je pojasnil Jesenek. Dodal je, da takšne stvari na kmetiji »ležijo« več let, potem pa se nekdo spomni, da jih bo odstranil. »Najhuje pa je, da jih odpelje v naravo, namesto da bi bil dovolj ozaveščen in bi odpadki končali v zbirnem centru. Prav zato sem porabil kar nekaj časa oziroma cel popoldan, da sem odpadke spravil na kup in obvestil pristojne službe, kje so, in da jih lahko odpeljejo,« je dejal Jesenek, ki glede na svoje dolgoletne izkušnje upa, da bo kup odpadkov ob tej gozdni cesti vendarle nekdo odpeljal.

Ozaveščeni bi odpadke odpeljali v zbirni center.

Ne jezi ga samo to, da ljudje odlagajo odpadke v naravi, ampak tudi, da tisti, ki jih je pripeljal v naravo, odpadkov ne odloži samo na kup, ampak jih tako rekoč potrosi po bližnji okolici. »Kosovne odpadke lahko takoj zvlečeš na kup, tukaj pa je bilo veliko polomljenega stekla, ki se dobesedno zareže v zemljo. Še sreča, da sem avtomehanik, kar pomeni, da sem natančen in nisem odnehal,« je pohvalil svojo vztrajnost sogovornik in na koncu tako ocenil človeka, ki se odloči za tovrstno dejanje: »Z osebo, ki je odpadke pripeljala v naravo in jih tudi odvrgla, mora biti nekaj hudo narobe, resnica pa je lahko tudi takšna, da kljubuje nekomu.«