Slovenija

Naveza Novak-Peterle-Bogovič jim poganja strah v kosti

Simon Rosc
23. 4. 2014, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dober mesec še manjka in kandidati za evropske poslance se bodo podali v boj za kupčke denarcev, ki se pretakajo po hodnikih evropskega parlamenta. Morda se sliši tudi kot nagradna igra, v kateri bodo zmagovalci za nagrado poleg mesečne rente prejeli še redno povratno letalsko vozovnico. A še preden so dokončno znani kandidati strank, ponekod v zakulisju potekajo prave drame, drugod pa pravljice.

Reuters

Petindvajsetega maja se bomo odpravili na volitve, na katerih bomo volili posameznike, ki bodo po hodnikih evropskega parlamenta zastopali barve Slovenije. Interesentov, ki bi odpotovali v Bruselj, je kar nekaj in stranke po navadi nimajo težav pri sestavljanju svojih list. A zaradi velike konkurence v ozadju potekajo prave drame, kot jih poznamo z gledaliških odrov.

STA
Velika konkurenca med kandidati za evropske poslance je očitno tudi v Pozitivni Sloveniji. Po prvih anketah, ki so predvidevale, da bo nosilec liste Janez Potočnik, je stranki kazalo dobro, obetala se ji je celo zmaga. A karte so se premešale, ko je Potočnik sporočil, da letos ne bo kandidiral za evropskega poslanca. PS je ob tem sporočila, da obžalujejo Potočnikovo odločitev, saj bi z »bogatimi izkušnjami okrepil liberalni del slovenske politike na volitvah«.

PS je imela sicer poleg Potočnika še nekaj smole. Kot morebitni kandidat za poslanca se je zaradi preiskav, v katere je vpleten, predčasno umaknil Roman Jakič, v vodo pa jim je padla tudi skupna lista s sicer propadajočima strankama LDS in Zares. Kamen spotike je bil nosilec liste Jelko Kacin, ki sta ga želeli stranki, za PS pa je bil nesprejemljiv. Je pa očitno pravi obraz, ki bo nabiral glasove PS, ekonomist Jože Mencinger.

Nekaj »rošade« med zdajšnjimi evropskimi poslanci in tistimi, ki bodo za bruseljske stolčke šele kandidirali, so naredili tudi v največji opozicijski stranki, Janševi SDS. Od bajnih evropskih plač se bosta s potekom mandata poslovili zdajšnji poslanki Zofija Mazej Kukovič in Romana Jordan Cizelj. Kot sta dejali, sta se za to odločili sami, a ne gre pozabiti, da sta stranko in njene pripadnike precej razburili z glasovanjem za resolucijo o varstvu temeljnih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transeksualcev.  Takrat so se nanju spravili tudi z zapisi na spletu: »Maske so padle, zdaj je jasno, kdo zavaja volivce in kdo zlorablja družino in davkoplačevalski denar.« Je pa na drugi strani SDS na listo ponovno uvrstila nekdanjega direktorja Urada vlade RS za komuniciranje Anžeta Logarja, očitno velikega ljubljenca vodilnih v stranki, saj je na listi pristal kljub temu, da je na zadnjih evropskih volitvah dosegel porazen uspeh.

Nekaj »rošade« med zdajšnjimi evropskimi poslanci in tistimi, ki bodo za bruseljske stolčke šele kandidirali, so naredili tudi v največji opozicijski stranki, Janševi SDS.

Za nekoliko bolj zanesljivo listo, po fiasku z Zoranom Thalerjem, so se odločili pri Socialnih demokratih. Tam bo nosilec liste predsednik stranke Igor Lukšič, na njej pa sta ponovno tudi zdajšnji evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš. Z Lukšičem na čelu liste SD pa se v preteklih dneh ni strinjal nekdanji poslanec SD Luka Juri, ki je tudi glasno izpostavil, da Lukšiču iz dneva v dan pada podpora javnosti.

Na evropske volitve se s samostojno listo podaja tudi Virantova Državljanska lista, katere vajeti pri vrhu je prevzel minister Senko Pličanič.

Kot pravljica pa se berejo novice o skupnem nastopu NSi in SLS na evropskih volitvah. Ta po dosedanjih anketah za ostale stranke sicer ne predstavlja pravljice, temveč prej pravo grožnjo, saj naj bi bila to ena močnejših list na volitvah, na čelu katere pa bo preverjen obraz, v prostem času orgličar, Lojze Peterle.

Se pa tokrat obeta tudi nekaj novosti, od kandidatov za Sanjsko službo v akciji na facebooku do kandidatov novonastalih strank in gibanj. Med drugimi bo v Solidarnosti listo vodil Dušan Keber, s svojo listo Verjamem pa bo nastopil tudi nekdanji direktor računskega sodišča Igor Šoltes.