Slovenija

Minister Jakič začenja dvodnevni obisk v Zagrebu

STA
22. 4. 2014, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Obrambni minister Roman Jakič bo nocoj začel dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem. Srečal se bo z gostiteljem in kolegom Antejem Kotromanovićem, s katerim bosta v sredo podpisala sporazum o sodelovanju na vojaškem in obrambnem področju v letošnjem letu. Pogovarjal se bo tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem in zunanjo ministrico Vesno Pusić.

Mediaspeed

Glavni namen obiska je krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter izmenjava stališč in mnenj o aktualnih vprašanjih skupnega interesa, so napovedali na slovenskem obrambnem ministrstvu.

Uradni obisk se bo začel z delovno večerjo, ki jo bo pripravil Jakičev gostitelj, minister Kotromanović.

V sredo bo sledilo njuno dopoldansko srečanje na hrvaškem obrambnem ministrstvu in podpis dvostranskega sporazuma o sodelovanju na vojaškem in obrambnem področju za leto 2014, v katerem je načrtovanih 32 skupnih dejavnosti. Po podpisu pogodbe so predvidene tudi izjave ministrov.

Potem se bo Jakič v hrvaškem saboru pogovarjal s člani parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko. Sledili bodo pogovori z zunanjo ministrico Pusićevo in obisk hrvaške vojaške akademije Petar Zrinski.

V popoldanskih urah bo Jakiča sprejel hrvaški predsednik Ivo Josipović. Predviden je tudi obisk slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in srečanje s predsednikom Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.