Črna kronika

ZN: Južnosudanski uporniki v etničnih spopadih pobili več sto ljudi

STA
21. 4. 2014, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Uporniki v Južnem Sudanu so v etničnih spopadih pobili več sto ljudi, ko so prejšnji teden zavzeli z nafto bogato mesto Bentiu, so danes sporočili iz Združenih narodov in opozorili, da gre za eno najbolj grozovitih tragedij aktualnega konflikta v tej nemirni afriški državi.

Samo v glavni mošeji mesta je bilo po poročilih ubitih več kot 200 civilistov, ranjenih pa več kot 400, poroča misija ZN v državi in dodaja, da je do pokolov prišlo tudi v cerkvi, bolnišnici in zapuščenem centru Svetovnega programa za hrano (WFP) ZN.

Preiskovalci ZN za človekove pravice navajajo, da so uporniki, potem ko so prejšnji torek v silovitih spopadih Bentiu prevzeli od vladnih sil, dva dni preganjali vse, za katere so mislili, da jim nasprotujejo. Pobijali so tako Južnosudance kot Sudance, od katerih jih je veliko pribežalo iz nemirnega Darfurja, je v sporočilu zapisala mirovna misija ZN v Južnem Sudanu.

"Uporniki so preiskali lokacije, kjer je zavetišče poiskalo več sto Južnosudancev in tujih civilistov, in pobili na stotine ljudi, potem ko so preverili njihovo etnično pripadnost in državljanstvo," so sporočili ZN.

Konflikt v Južnem Sudanu je doslej za sabo pustil več tisoč mrtvih, okrog milijon ljudi pa je zbežalo z domov. Južnosudanske vladne sile se bojujejo proti upornikom, zvestim odstavljenemu podpredsedniku Rieku Macharju. Konflikt je pridobil etnično razsežnost, saj se je pleme Dinka predsednika Salva Kiira postavilo nasproti milicam Macharjevega plemena Nuer.