Slovenija

Na celjskem sodišču danes izrek sodbe policistu Boberi

STA
22. 4. 2014, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču bodo popoldne razglasili sodbo policistu Mateju Boberi, ki je obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je pred 15 leti umrl Naser Berisha. Tožilstvo zahteva, da se Bobero spozna za krivega in se ga primerno kaznuje, njegov zagovornik Danijel Planinšec pa zanj zahteva oprostilno sodbo.

Vnovično sojenje Boberi se je začelo februarja lani, potem ko je celjsko višje sodišče avgusta 2011 razveljavilo prvo sodbo tamkajšnjega prvostopenjskega sodišča, ki je policista oprostilo obtožbe o povzročitvi posebno hude telesne poškodbe.
Na oprostilno sodbo sta se pritožila tako Boberov zagovornik Planinšec kot pooblaščenec Gorazd Fišer v imenu družine pokojnega Berishe. Fišer se je v pritožbi skliceval na zmotno ugotovitev dejanskega stanja. Zahteval je, naj se obtoženega spozna za krivega in se ga kaznuje. Obramba pa se je na sodbo pritožila predvsem zaradi domnevnih kršitev kazenskega postopka.
Višje sodišče je v sklepu o razveljavitvi sodbe zapisalo, da okrožno sodišče zaradi absolutnega zastaranja kazenskega pregona zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti sploh ni moglo ugotavljati.
Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.