Slovenija

Do Litostroja Ravne za skoraj 11 milijonov evrov terjatev

STA/M.J.
14. 4. 2014, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Upniki so do podjetja Litostroj Ravne, ki je od februarja v postopku prisilne poravnave, pravočasno prijavili za 11,7 milijona evrov terjatev. Stečajna upraviteljica Tadeja Tamše jih je priznala za 10,7 milijona evrov, preostale pa prereka. Največja upnica družbe je Abanka.

Litostroj Ravne

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je postopek prisilne poravnave za podjetje Litostroj Ravne s približno 135 zaposlenimi, ki ima račune blokirane že od lanskega maja, začelo 11. februarja. Upniki so imeli čas za prijavo terjatev do 11. marca.

Največja upnica Litostroja Ravne je Abanka, ki ji je upraviteljica priznala za dobre štiri milijone evrov terjatev. Vse so zavarovane, večinoma na nepremičninah.

Od 10,7 milijona evrov priznanih terjatev je zavarovanih za skupaj 5,7 milijona evrov, za 2,2 milijona evrov je pogojnih, za slabih 200.000 evrov pa prednostnih. Navadnih terjatev, na katere bo, če bo potrjena, prisilna poravnava učinkovala, je za 2,6 milijona evrov, je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, danes objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

V Litostroju Ravne upnikom, ki so imetniki teh navadnih terjatev, ponujajo, da ali pristanejo na zmanjšanje svojih terjatev za 80 odstotkov in plačilo preostanka v petih letih ali pa terjatve ob izpolnjevanju drugih pogojev spremenijo v lastniški vložek.

Vodstvo podjetja Litostroj Ravne je prisilno poravnavo predlagalo zato, ker je družba trajneje nelikvidna in dolgoročno plačilno nesposobna, med drugim ima račune blokirane že od maja 2013. Že januarja je bila prisilna poravnava uvedena tudi za krovno družbo, za družbo Litostroj Jeklo s sedežem v Ljubljani.