Slovenija

'Za posel bi moral biti pohvaljen, ne grajan.'

Simon Rosc/PR
9. 4. 2014, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na okrožnem sodišču v Kopru se je končalo sojenje v zadevi Serming. Gre za sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in dvema soobtoženima zaradi domnevno sporne prodaje občinskih zemljišč na Srminu.

Mediaspeed

Obtoženi, Boris Popovič, direktorica občinske uprave Mestne občine Koper Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik, ki je opravil cenitev zemljišča, naj bi občino oškodovali za 5,5 milijona evrov. A kot kaže, je sodna izvedenka Milena Špenger Benko pri svoji cenitvi zemljišča naredila več napak. Med drugim je pri svoji cenitvi primerjala zemljišča iz centra mesta s tistim na Srminu, poleg tega je primerjala parcele, ki so komunalno že urejene s tistimi, ki komunalne ureditve še nimajo. Primerjala je celo zemljišča različnih velikosti. Celo sodnica Meri Mikac se je v zvezi s tem strinjala, da izvedenska mnenja Špenger Benkove niso bila primerna.

Sodišče je v zadevi pridobilo tudi cenitev zemljišča, ki jo je izdelala banka Sberbank in sicer zaradi hipotekarnega kredita, ki ga je najel kupec zemljišča. V tej cenitvi je bilo zemljišče ocenjeno na ceno 237 evrov na kvadratni meter, občina pa ga je prodala za 85 evrov na kvadratni meter. Boris Popovič je ob tem poudaril, da je prav zaradi takšnih cenitev, kot je ta, ki jo je izdelala banka, veliko podobnih kreditov danes na slabi banki.

V svoj zagovor je Popovič sicer povedal, da je želel zgolj, da se čimprej zgradi obrtna cona, ki je Koper prej ni imel. Dodal je še, da so obrtniki na območju Srmina zemljišča kupovali veliko ceneje, kot je domnevno sporno zemljišče prodala občina. »Sprašujem se, ali so potemtakem obrtniki oškodovali sami sebe?« je dejal Popovič in dodal: »Za ta posel bi moral biti pohvaljen in ne grajan.«

Pojasnil je tudi, da je moral, da se je posel sploh lahko speljal, pridobiti soglasje dveh tretjin občinskih svetnik (22), on pa je imel svojih svetnikov zgolj 9. Po njegovem mnenju, bi se tako ostali lahko, če bi mislili, da je posel sporen, odločili, da ga ne podprejo. Boris Popovič je v svoj zagovor priložil tudi izjave nekaterih slovenskih in tujih gospodarstvenikov, ki posel občine ocenjujejo kot dober. 

Po neuradnih informacijah sodbe v tem tednu najverjetneje ni moč pričakovati.

Več sledi.