Slovenija

Plače za zapornike so, za civilne delavce pa ne

M. Ž./M.J.
29. 3. 2014, 20.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po izločitvi industrijskega dela Javnega gospodarskega zavoda Pohorje, ki deluje znotraj zaporov na Dobu pri Mirni in kjer proizvajajo gasilske aparate, je stanje v preostalem kmetijskem delu skrb vzbujajoče.

Dolenjski list

Zaradi nelikvidnosti civilni delavci, gre za tri delavce na kmetijskem delu in osem zaposlenih na izločenem industrijskem delu, ki se niso prezaposlili k novemu delodajalcu, niso dobili decembrske, januarske in februarske plače. Za obsojence, ki delajo na kmetiji, je denar za polletne nagrade zagotovila vlada.

Irena želj, v. d. direktorice JGZ Pohorje Mirna, je pojasnila, da je upravni odbor JGZ v začetku februarja letos podal predlog za sprejetje sklepa o likvidaciji. Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da zaradi plačilne nesposobnosti JGZ na pobudo njegovega upravnega odbora v sodelovanju s finančnim ministrstvom pripravljajo gradivo, katerega sprejem na vladi bo pomenil začetek likvidacije.

Gotovo zaposleni in v sindikatih upajo, da bo reševanje pereče situacije potekalo hitreje, odkar je vodenje uprave za izvrševanje kazenskih sankcij kot vršilec dolžnosti prejšnjo sredo prevzel dolgoletni direktor zapora na Dobu Jože Podržaj. Ta je povedal, da je postopek likvidacije odvisen od zagotovitve denarja, zato je glede na aktualno finančno situacijo težko karkoli natančno napovedovati.

Dolenjski list

»Skupaj z ministrstvom za pravosodje smo zagotovili potreben denar za plače, v teku je postopek priprave gradiva za vlado. Glede roka izplačila sicer še ne morem povedati nič konkretnega, vsekakor pa bodo delavci zaslužene plače dobili izven postopka likvidacije, ki je lahko dolgotrajen,« je pred kratkim dejal Podržaj.