Slovenija

Se poslavljajo od Janše?

robert.marin@svet24.si
20. 3. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so včeraj na javni seji prisluhnili pritožbam na prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria. Glede na obsežnost primera bodo svojo odločitev vpletenim sporočili pisno, predvidoma čez več kot mesec dni.

STA

Spomnimo. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je predsednika SDS in njekdanjega premierja Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča ter prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodila zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janši je prisodila dve leti zapora, Krkoviču in Črnkoviču pa 22 mesecev zapora. Vsi trije so se na sodbo pritožili.

STA

Višji sodniki lahko pritožbe zavrnejo kot neutemeljene in sodbo potrdijo, sodbo lahko razveljavijo in primer vrnejo v ponovno odločanje, lahko pa tudi sami spremenijo sodbo. Se bo pa sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, če bodo višji sodniki zadevo vrnili v ponovno odločanje kolegom na prvi stopnji, saj bo primer avgusta prihodnje leto zastaral.

Pred sodno palačo se je že pred začetkom pritožbene seje zbralo kakih 150 podpornikov Janše, Krkoviča in Črnkoviča, do zob oboroženih z zastavicami s podobo prvaka SDS, nageljni in transparenti, na katerih smo lahko brali naslednje parole: »Mati Marija, odženi Kučana in njegovo sodstvo«, »Slovensko sodstvo je inkvizicija«, »Nočemo politične sodnije, hočemo pravno državo«, »Forum 21 je slovenskih delavcev grob«, »Kučan demokrat, slovenski narod brez gat«, »Za demokracijo in Janeza!« ...

Podporo obdolženim je izrazilo tudi več vidnih članov SDS, in sicer Jože Tanko, France Cukjati, Milan Zver, Marjan Pojbič, Zvonko Črnač, Andrej Čuš, Andrej Vizjak, Alenka Jeraj, Eva Irgl in Romana Tomc. Vsi so, tako kot Janša, prepričani, da bo sodba prej ali slej padla. Če ne na ljubljanskem višjem sodišču, pa v Strasbourgu.

»Višje sodišče ni zadnja instanca, obstajata še vrhovno in ustavno sodišče ter evropsko sodišče za človekove pravice. Obstaja ali pa še bo obstajalo sodišče, ki bo to razveljavilo, saj takšna absurdna obtožba ne more dobiti končne pravne potrditve; če bi se to zgodilo, je najbolje, da se vsi izselimo iz Slovenije,« je ob odhodu s sodišča povedal Janša.

STA