Slovenija

Bo Zoran Janković rušil?

Črt Kaker/M.J.
19. 3. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zoran Janković je v pogovoru za Jutarnji list izrazil prepričanje, da bi lahko ponovil rezultat volitev iz leta 2011. Že vse od lani se šušlja, da Zoran Janković načrtuje vrnitev v državno politiko. Njegova vrnitev bi pomenila resno grožnjo njegovi strankarski kolegici in aktualni predsednici vlade Alenki Bratušek.

Grega Wernig/KMA

Za hrvaški Jutarnji list je namreč povedal, da bi lahko ponovil volilni uspeh z zadnjih državnozborskih volitev. »Sicer pa je vprašanje, če bi imel voljo,« je dejal. Dodaja, da ni več »no name« na politični sceni in ljudje poznajo rezultate njegovega dela. Kot je povedal, je razmišljal o tem, da bi odstopil s položaja župana, potem ko so kriminalisti začeli preiskavo proti njemu zaradi korupcije. »Potem bi priznal, da sem kriv. Pa nisem.« Poudarja, da je minilo že 17 mesecev od takrat, ko so preiskovalci napovedali, da bodo v enem mesecu po začetku preiskave vložili obtožnico proti njemu.

Seveda smo se za komentar o njegovi politični prihodnosti obrnili na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a so nam iz njegovega urada dejali, da je službeno odsoten in da bo za vsa vprašanja na voljo danes na novinarski konferenci. Poleg svojega pogleda na politiko se je Janković ustavil tudi pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Kot je dejal, podpira idejo združevanje, ne pa tudi način, kako nameravajo to izvesti. »Zdi se mi, da vem, kaj bo storil Todorić. Zaprl bo Mercatorjeva skladišča in pisarniška delovna mesta na Hrvaškem in v BiH. Prodal bo tudi nepremičnine in dobil približno 150 milijonov evrov,« je povedal Janković.