Slovenija

Znana petdeseterica družb z najboljšo bonitetno oceno

STA
19. 3. 2014, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bonitetna hiša Dun & Bradstreet in Bonitetna hiša i sta izbrali 50 najbolje ocenjenih slovenskih družb. Trem družbam s seznama bodo na 15. jubilejni podelitvi nagrad, ki bo v sredo, 26. marca, podelili nagrado rating leta, so sporočili iz Bonitetne hiše i.

Gabrijel Toplak, Mediaspeed

Za nagrado se po abecednem redu potegujejo družbe Aero-Polyplast, Bijol, BSH Hišni aparati, BTS Company, Cablex-M, Danfoss, Dewesoft, Ecotip, Elektroinštitut Milan Vidmar, Elmont, Filc, Halcom, Helios, Hypex, Inotherm, Iskra Zaščite, ITW Metalflex, Julon, Knauf Insulation, Kolektor Group, Količevo karton, Konus Konex, Krka, Lek, Lisca, LPKF, Magneti Ljubljana, Medex, Metrel, Metronik, Mitol, Montpro, MZK elektro, Papirnica Vevče, Plama-pur, Predilnica Litija, REM, Sanolabor, Schenker, Silkem, Starman, Špan, TAB, Tehimpex, Termo-tehnika, Tesnila GK, Thomy F.E., Tinex, TKK in XLAB.

Na seznamu so družbe, izbrane izmed tistih, ki so po višini lastniškega kapitala v zgornjih vrednostnih razredih in imajo dodeljen najugodnejši faktor tveganja, to je 1. Za te družbe velja, da je njihovo bonitetno oceno lani nekdo dejansko preveril, so navedli v Bonitetni hiši i.

Po merilih svetovne bonitetne hiše Dun & Bradstreeta ima od vseh slovenskih družb najboljši rating 4,8 odstotka družb. Verjetnost, da družba, ki ima najboljši rating, ne plača dogovorjene obveznosti, je le triodstotna.

Lani so za 21 odstotkov družb izboljšali rating, za 16 odstotkov družb so ga znižali. Prvič po šestih letih je razlika med izboljšanim in znižanim ratingom pozitivna. "Ta podatek nas navdaja z upanjem, da smo se v krizi dejansko odlepili od dna," so rezultate pospremili v slovenski bonitetni hiši.

Ob izločitvi nekaj odstotkov najbolj zadolženih slovenskih družb je slovenskih podjetjih v povprečju 55 odstotkov dolžniškega in 45 odstotkov lastniškega kapitala. Pri tem kazalcu opazno izstopajo družbe s seznama 50 najboljših. "Te družbe imajo 28 odstotkov sposojenega denarja in 72 odstotkov lastnih sredstev," so še navedli.

Dve tretjini družb s seznama se uvršča v predelovalne panoge. Trgovina na debelo in drobno je glede na skupno število slovenskih družb s to dejavnostjo zastopana skromno. Tudi storitvenih družb je že drugo leto zapored presenetljivo malo, vsekakor manj, kot je njihov delež v številu vseh registriranih podjetij.

Za nagrade rating leta se je po navedbah Bonitetne hiše i izkazalo, da so imele zelo trdno strokovno podlago, saj do danes kljub krizi ni propadla niti ena družba. Leta 2012 so, spomnimo, nagrado prejele družbe BSH Hišni aparati, Iskra Zaščite in Metrel.