Svet

Tajvanski protestniki zasedli parlament

STA/N.J.
19. 3. 2014, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Okoli 200 tajvanskih študentov in aktivistov je v torek zvečer protestno zasedlo parlament, s čimer želijo preprečiti ratifikacijo trgovinskega sporazuma s Kitajsko. Gre za prvo tovrstno zasedbo parlamenta v tajvanski zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Policija je protestnike, ki v napovedani ratifikaciji sporazuma vidijo nezakonit korak vladajoče stranke Kuomintang, danes neuspešno poskušala odstraniti iz parlamenta. Po napovedih protestnikov naj bi zasedba parlamenta trajala vse do petka, da bi tako preprečili plenarno zasedanje tajvanskega parlamenta o omenjenem sporazumu.

Pred parlamentom se je danes zbralo tudi več tisoč protestnikov, da bi izrazili solidarnost s protestniki znotraj parlamentarne stavbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trgovinski sporazum s Kitajsko, ki naj bi poglobil trgovanje med Tajvanom in njegovo veliko sosedo, je v ponedeljek v parlamentu presegel prvo oviro. Pred tem je dal zeleno luč sporazumu tudi skupni odbor, in to navkljub bojaznim opozicije, da bi lahko sporazum škodil majhnim podjetjem in tajvanskemu gospodarstvu nasploh.

Reuters