Slovenija

Koliko bomo odšteli za regrat in čemaž

S.A./G.T.
19. 3. 2014, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ljubitelji regrata in čemaža boste tokrat prišli na svoj račun. Njuna »sezona« je namreč v polnem teku. Preverili smo cene obeh tako na ljubljanski kot na mariborski glavni tržnici. Ob tem smo zbrali še nekaj koristnih informacij o tem, kako zdravilna sta.

Črt Kaker

Regrat pospeši predvsem delovanje žolča in jeter ter pomaga pri kroničnem vnetju jeter. Če smo bolni, prežvečimo vsak dan po šest regratovih stebel, škoditi ne morejo, koristijo pa lahko zelo. Regratovi peclji so zelo koristni tudi za sladkorne bolnike – vsak dan naj bi prežvečili po deset stebel, ki jih lahko najdejo od zgodnje spomladi pa do zmrzali. Najbolj so učinkoviti peclji cvetočega regrata. Regratovi peclji naj bi celo počasi, a zanesljivo raztapljali žolčne kamne, odpravljali srbečico in akne ter čistili kri. Vse te lastnosti imajo seveda tudi listi, le nekoliko več jih je treba pospraviti.

Čemaž pa prepoznamo po podolgovatih listih in izrazitem vonju po česnu. Med listi zrastejo oglata stebla z belimi zvezdastimi cvetovi v kobulih. Ker ob istem času najdemo tudi čemaževim listom nekoliko podobne, vendar strupene liste šmarnice, naj neizkušen nabiralec prvič nabira čemaž s kom, ki liste dobro razlikuje. Strupene liste razlikujemo predvsem po tem, da nimajo vonja po česnu in da ima šmarnica na enem steblu po dva podolgovata lista. Čemaž je s svojim diuretičnim učinkom zelo podoben česnu. Spodbuja delovanje želodčnih sokov, zavira gnilobne bakterije in bakterije vrenja, pomaga odstranjevati strupene snovi in težke kovine iz organizma ter čisti kri.

Arhiv Svet24

Naša ekipa se je odpravila na ljubljansko in mariborsko glavno tržnico. Svoje pridelke je na mariborski tržnici včeraj ponujalo nekaj več kot deset prodajalcev, njihove stojnice pa so bile dobro založene. Pri tistih, ki so ponujali regrat in čemaž, je cena za kilogram regrata znašala štiri evre, medtem ko je bilo treba za šopek čemaža odšteti en evro. Šolasta Kokol iz Zgornje Korene je poudarila, da so na njeni stojnici vrtnine in poljščine vselej domače oziroma pridelane na njeni kmetiji. Kljub nekoliko manjšemu obisku pa so se nekateri prodajalci vseeno pritoževali, da se jim večkrat dogaja, da posamezni prodajalci vrtnine kupijo v kakšnem večjem trgovskem središču in jih na tržnici prodajo ceneje. »Kilogram regrata sem prodajal že tudi pod tremi evri, samo da nekaj prodam in zaslužim. Nihče pa se zares ne vpraša, kje in kako je bil nabran,« je pristavil eden od prodajalcev.

Tudi stojnice prodajalcev na glavni ljubljanski tržnici so bile včeraj dobro založene. Regrat in čemaž jih ponuja kar nekaj. Kilogram regrata se giblje od 8 do 12 evrov, kilogram čemaža pa med 10 in 12 evrov, nekateri pa prodajajo čemaž v šopku. Za slednjega bo na ljubljanski glavni tržnici treba odšteti od 1,5 evra dalje. Sicer pa so nam nekateri izmed prodajalcev potarnali, da letos naberejo manj regrata kot lani, ker je preveč suše oziroma premalo dežja.

Kako ločiti čemaž od šmarnice?

Ob nabiranju čemaža bo potrebna dodatna previdnost. Prepoznali ga bomo po podolgovatih listih in izrazitem vonju po česnu. Med listi zrastejo oglata stebla z belimi zvezdastimi cvetovi v kobulih. Ker ob istem času najdemo tudi čemaževim listom nekoliko podobne, vendar strupene liste šmarnice, svetujemo, naj neizkušen nabiralec prvič nabira čemaž s kom, ki liste dobro razlikuje. Strupene liste razlikujemo predvsem po tem, da nimajo vonja po česnu in da ima šmarnica na enem steblu po dva podolgovata lista.

Wikimedia