Slovenija

V živo s terena: Podporniki Janše vztrajajo, sodbe danes ne bo

U.K./N.J./R.M.
19. 3. 2014, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pred Ljubljanskim višjim sodiščem se je zbralo približno 150 ljudi, ki protestirajo v podporo Janeza Janši. Na drugi strani ceste je približno 30 nasprotnikov. Plapolajo transparenti, po ulici pa odmeva: Janša, Janša!

STA/Stanko Gruden

Pred stavbo sodišča se je v podporo Janši zbralo okoli 200 ljudi, ki občasno vzklikajo: "Janša, Janša"Za demokracijo in Janeza. Podporniki verjamejo, da je proces politično montiran. Verjamejo, da bo sodišče Janeza Janšo oprostilo. Pred stopniščem so razvili večjo slovensko zastavo, nekateri imajo v rokah tudi rdeče nageljne in transparente, s katerimi med drugim izražajo prepričanje, da za sodnim procesom stoji nekdanji predsednik republike Milan Kučan, in se zavzemajo za pravno državo in pravično sojenje. V rokah držijo transparente, s katerimi Janši izražajo podporo: "Mati Marija, odženi Kučana in njegovo sodstvo!", "Slovensko sodstvo je inkvizicija", "Nočemo politične sodnije, hočemo pravno državo" ter "Forum 21 - slovenskih delavcev grob" in druge.

Shod poteka mirno, protestniki pa zaenkrat ostajajo v približno enakem številu.

Posamezniki so odšli tudi v sodno dvorano, kjer spremljajo javno sejo. Opaziti je tudi nekaj znanih obrazov, med njimi so poslanci SDS in vidnejši člani stranki. Evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver je pred sodiščem v izjavi za medije dejal, da je prišel spremljat "proces, ki je unikum v pravni državi". Kot pravi, ga spominja na proces proti Jožetu Pučniku izpred več let, ki pa takrat ni bil obsojen. "Nekaj podobnega pričakujem tudi danes," je dejal Zver.

Youtube

 

Poleg Zvera so zjutraj pred sodišče prišli tudi poslanci SDS Jože Tanko, Alenka Jeraj, Eva Irgl, Romana Tomc in Zvone Černač.

Obsojena trojica sodbo označuje za politični konstrukt, že od začetka postopka tudi trdijo, da so nedolžni. V pritožbah predlagajo spremembo sodbe in oprostitev.

Janša je sicer prepričan, da se "pravljičarstvo v okviru namišljenega mišljenjskega delikta nadaljuje". Ob tem je spomnil, da je državni tožilec v odgovoru na njegovo pritožbo zapisal, da se je Janša poistovetil z Jožetom Zagožnom, zato da je "nedvomno storil kaznivo dejanje". Je pa po njegovem tudi višje sodišče na nek način izrazilo smisel za humor, saj je današnjo obravnavo sklicalo na svetovni dan pripovedništva.

Janša še ocenjuje, da se je od sodbe na prvi stopnji junija lani do danes zgodilo nekaj pomembnih stvari: "Ena od teh je ta, da se je krog virtualnih dokazov zaključil, tako da smo po razsodbi sodišča na Finskem poleg neznanega kraja, neznanega komunikacijskega načina, neznane osebe in obljube neznane nagrade dobili še neznane podkupovalce. Tako je murgeljski scenarij zdaj kompleten."

Prokurist Rotisa Ivan Črnkovič pa danes pričakuje ponovno obsodbo. "To je bila že na prvi stopnji največja kršitev človekovih pravic. Danes se bo zgodila ponovno. Slovenci, zbudite se."

Tone Krkovič pa je pred odhodom v dvorano na vprašanje, kaj pričakuje danes, odgovoril, da je možno vse.

 

Sodba danes še ne bo znana

Senat višjega sodišča danes še ne bo sprejel odločitve v zadevi Patria. Gre namreč za obsežno zadevo, je v začetku javne seje pojasnil predsednik senata Milan Štrukelj, ki dopušča možnost, da višji sodniki ne bodo uspeli odločiti niti v 30-dnevnem roku. Seja senata se je začela s poročilom sodnice poročevalke. Štrukelj je ob začetku današnje seje senata pojasnil, da se bodo 30-dnevnega instrukcijskega roka sicer skušali držati, a da se glede na obsežnost in zapletenost zadeve lahko zgodi, da bodo potrebovali dalj časa.

 

Robert Marin

Pritožili so se vsi trije obsojeni

Na prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria so se pritožili vsi trije obsojeni, poleg Janše še Črnkovič in brigadir Krkovič. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek jih je 5. junija lani obsodila zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je obsodila na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Seja senata višjega sodišča se začenja s poročilom sodnika poročevalca, nato bo vsaka stran predstavila svoja stališča. Sodišče druge stopnje lahko pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje ali razveljavi to sodbo in pošlje zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Lahko pa tudi višji sodniki sami spremenijo prvostopenjsko sodbo. Če bi se zadeva vrnila v ponovno sojenje, bi se sodišče zagotovo znašlo v časovni stiski, saj bo zadeva Patria zastarala avgusta prihodnje leto.