Slovenija

Zgodba Slovenke, ki je pretresla tudi našega novinarja

G.T./U.K.
12. 3. 2014, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

19-letna slovenka je bila v primežu bolgarskih Romov, ki so jo silili v prostitucijo. Lahko pa tudi, da so ji umorili očeta.

Gabrijel Toplak

Za Svet24 je spregovorila Zala, dekle iz občine Cirkulane, ki se je pogumno uprla potem, ko so se njeni 'ugrabitelji' že naselili v hišo, v kateri je po smrti matere živela z očetom. Ko so od nje zahtevali prostitucijo, je pobegnila, a jim je vseeno v Bolgarijo uspelo speljati očeta, za katerega pa zdaj trdijo, da je mrtev

Gabrijel Toplak

Zdaj 19-letna Zala iz občine Cirkulane v bližini hrvaške meje ima tako pisano življenje, kot ga ima malo kateri starejši. V zadnjih treh letih se ji je namreč zgodilo toliko stvari, lepih in manj lepih, da trenutno živi v strahu in negotovosti. „Začelo se je, ko sem se bližala 17. letu in sva z očetom živela po mamini smrti v hiši v naselju Mali Okič. Že tako težko otroštvo brez mame je kasneje začinil še prihod bolgarskih Romov, ki so tod iskali železo. Očetovo dobroto so izkoristili, da nimajo kje spati ali nič za jesti so povedali, zato se jih je usmilil in povabil v hišo,“ opisuje začetke svoje kalvarije Zala. Obiski so se pričeli vrstiti, veliko jih je spalo v hiši, kjer sta dve sobi. Včasih jih je bilo v hiši tudi deset, s seboj pa so prinašali alkohol. „Kot srednješolka sem vse skupaj samo opazovala in prizor ni bil prijeten. Nihče od domačih ali sosedov, ki imajo zdaj največ za povedati, mi takrat ni bil pripravljen pomagati ali vsaj obiskati, da bi videl, kaj se pri nas dogaja in v kakšnih razmerah sem živela,“ pripoveduje Zala. Združba, ki jih je obiskovala, je imela starejšega vodjo, z očetom pa so se sporazumevali v srbskem oziroma hrvaškem jeziku, med seboj pa turško.

Gabrijel Toplak

Vodja je imel trgovino s starim železom, čez nekaj časa pa je v našo hišo pripeljal tudi svojega nečaka. „Zdaj ugotavljam, da sem bila jaz tista, ki so jo želeli dobiti medse. Ko očeta ni bilo v hiši, me je najprej začel osvajati vodja združbe, a ker ni uspel, je kasneje poskusil še z 25-letnim nečakom. Ta me je nagovarjal, da bi skupaj odšla naproti lepšemu življenju. Ko sem bila stara 18 let, me je prepričal in odšla sva v Bolgarijo. Tam so z menoj nekaj več kot mesec dni, kolikor sem ostala, ravnali kot s kraljico, tudi njegovi starši so me imeli radi. A je vse bila krinka. Naš časopisni novinar Gabrijel Toplak še raziskuje celotno zgodbo, ki si jo boste lahko prebrali v jutrišnji tiskani izdaji časopisa Svet24!