Slovenija

Velenjski knapi izpogajali skoraj vse stavkovne zahteve

STA/M.J.
12. 3. 2014, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Velenjski knapi, ki so prejšnji teden izvedli opozorilno stavko, so z novim začasnim predsednikom uprave Ivanom Pohorcem izpogajali skoraj vse stavkovne zahteve. Odprto je samo še vprašanje poplačila regresa po kolektivni pogodbi, božičnice, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti. Stavka pa je zamrznjena do 24. marca.

Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak je za STA ocenil, da so bila dosedanja pogajanja zelo uspešna in pričakuje, da bodo v kratkem izpogajali tudi omenjena poplačila.

Velenjski rudarji so od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka zahtevali ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE.

Od uprave so zahtevali tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so namreč prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Po mnenju rudarjev mora uprava premogovnika v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga za Termoelektrarno Šoštanj zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga. Trenutna cena ni prava, saj ustvarjajo izgubo, ocenjujejo rudarji.

Od skupine HSE so zahtevali spoštovanje podpisanih pogodb in zavez do skupine Premogovnik Velenje. Zahtevali so tudi, da se v skupini HSE uskladijo in s tem zagotovijo enotna dodatna izplačila tudi za leto 2013, kot so regres, božičnica, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti.

Prav tako so zahtevali poenotenje plačnih razmerij v skupini glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje s strani družb v sistemu HSE. Povprečna plača v HSE je namreč 4000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini.