Slovenija

Slovenski profesor obtožen, da kvari mladino

robert.marin@svet24.si/M.J.
12. 3. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Parlamentarna komisija za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin je na zaslišanje povabila »psa čuvaja« slovenske družbene realnosti, Borisa Vezjaka.

Mediaspeed, Facebook

Vezjak je vabilo na zaslišanje, ki bo potekalo 23. marca, te dni objavil na družabnem omrežju Facebook. Kot pravi, je podlaga za zaslišanje anonimka, v kateri je obtožen kvarnega vpliva na mladino oziroma navajanja mladine k vstajniškem nasilju.

Konec lanskega leta je Dnevnik poročal, da je preiskovalna komisija prejela anonimko, da so pisatelj Tone Partljič, predavatelja na mariborski filozofski fakulteti Vesna Vuk Godina in Boris Vezjak, rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek, novinarja Jaša Lorenčič in Marko Pigac ter še deset drugih intelektualcev, novinarjev, predstavnikov policije, svetnikov ... osebe, »za katere so podani razlogi za sum, da so aktivno sodelovale pri organizaciji in poteku tako imenovanih mariborskih vstaj, katerih cilj je bil razširiti nasilje na celotno območje Slovenije z namenom nasilne odstavitve župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja in predsednika vlade Janeza Janše«.

Mediaspeed, Facebook

»Res je, sem ponosen ekstremist, če za to šteje dejstvo, da podpiram civilno družbo in protestnike na ulicah, tudi jeseni in pozimi leta 2012 in 2013 v Mariboru. Da, bil sem tam in nagovarjal sem ljudi. Sem ekstremist, če za to šteje dejstvo, da moramo funkcijo demokratizacije politike opravljati državljani na ulici, ker je niso sposobni politiki. Ne nazadnje pa sem rade volje ekstremist v državi, kjer je podlaga za moje zaslišanje politikantsko zmanipulirana anonimka, polna neumnosti, sfabricirana sredi teorije zarote, kjer se očitno iščejo 'levi ekstremisti', da bi uravnotežili videz prevlade 'desnih ekstremistov'. Če sem namreč sam ekstremist, kako ekstremistična je šele vladajoča elita, ki si mora iskati tarče in žrtve, da jih v imenu boja proti ekstremizmu zaslišuje v parlamentu. Kriminalizacija vstaj je, po vsem sodeč, še edino, kar obupanim in prestrašenim nomenklaturam preostane,« je vabilo na zaslišanje komentiral Vezjak.