Slovenija

Trboveljskim rudarjem grozi, da bodo v rudniku ostali do 20 dni!

M.J.
12. 3. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaposleni v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) danes že tretji dan stavkajo v rudniku. Kot so povedali, so se zadnjič o svojih zahtevah pogajali na prostem, poleg tega obljubam ne verjamejo več. In kaj je za rešitev situacije storila njihova lastnica – država?

RKT

Zasavski knapi so v rudarski jami prespali že drugo mrzlo in vlažno noč. 127 rudarjev si je v jamo prineslo vse potrebno za čim lažje prestajanje mučne stavke, nekateri med njimi tudi zdravila. Kot so za Radio Kum Trbovlje povedali stavkajoči, stavka poteka v izjemno težkih pogojih, predvsem je težko spati globoko pod zemljo. »Mrzlo je in trdo, ampak bomo preživeli,« je spregovoril eden izmed rudarjev. Kljub zahtevnim pogojem pa se rudarji dobro držijo, je povedal predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec.

Zahteve rudarjev ostajajo iste in od njih ne odstopajo; to so izplačilo januarske plače v celoti, zagotovitev sredstev za izplačilo odpravnin, prezaposlitev odpuščenih rudarjev po drugih državnih podjetjih, opredelitev države, kaj točno bo storila z rudnikom, in dostojna upokojitev. Čeprav je vodstvu podjetja prvo zahtevo že uspelo izpolniti, saj so se s celovško banko dogovorili za odblokado bančnega računa in so tako lahko izplačali januarske plače, se izjemno hitro bliža 18. marec, ko bodo v izplačilo zapadle februarske plače, za katere pa se spet ne ve ali bodo izplačane ali ne.

Kako dolgo nameravajo knapi še ostati v rudniku, kaj vse so vzeli s seboj in kako nevzdržne so razmere v rudniku, si preberite v sredini izdaji časopisa Svet24!