Glede na nemški kazenski zakonik je mogoče sum kršitve uradne tajnosti s strani državnih funkcionarjev kazensko preganjati le z dovoljenjem najvišjega zveznega urada, kar je v tem primeru notranje ministrstvo. Tega preiskovalci sedaj imajo.

Friedrich je zaradi razkritja, da je oktobra lani - takrat je bil še v prejšnji vladi na položaju notranjega ministra, gre pa za čas, ko so med konservativno unijo kanclerke Angele Merkel in SPD potekala mučna koalicijska pogajanja - predsednika SPD Sigmarja Gabriela obvestil, da se je v preiskavah v tujini pojavilo ime Edathyja, sicer februarja že odstopil s položaja ministra za kmetijstvo. Na čelo kmetijskega ministrstva je stopil z nastopom nove vlade konec lanskega leta.

Informacije o Edathyju, ki je osumljen posedovanja otroške pornografije, so prišle iz nemškega zveznega kriminalističnega urada (BKA). Friedrich se je o primeru pozanimal pri svojem državnem sekretarju, nato pa o zadevi namignil Gabrielu. Zaradi tega Friedrichu iz vrst Krščansko socialne unije (CSU) očitajo izdajo uradne tajnosti.

Nekdanji minister vztraja, da je želel s tem samo preprečiti škodo, ki bi nastala, če bi ambiciozni Edathy, ki so mu napovedovali svetlo politično kariero, v okviru koalicijskih pogajanj zasedel visok vladni položaj.