Slovenija

Pličanič v zapor

M. Ž./M.J.
10. 3. 2014, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pravosodni minister Senko Pličanič je ob petkovem, sicer njegovim prvim obiskom v največjem slovenskem zaporu na Dobu napovedal, da načrtujejo celovito prenovo zaporskega sistema v Sloveniji.

Minister Pličanič pravi, da jih z reorganizacijo sistema izvrševanja kazenskih sankcij čaka veliko dela, med drugim je predlagal, da bi zaporniki plačevali del stroškov, ki jih ima država z izvrševanjem kazenskih sankcij, začeli pa bi s tistimi, ki zaporno kazen prestajajo v okviru tako imenovanega vikend zapora.

»V Sloveniji je takšnih okoli 60, prihranek na letni ravni pa bi bil sicer majhen, od 60 do 70 tisoč evrov,« je dejal minister in menil, da ta njegov predlog ni protiustaven. Trenutni zakon tega sicer ne omogoča, bodo pa zato predlagali spremembo zakonodaje.

Dušan Valentinčič, generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je pojasnil, da so ta predlog pripravili zato, ker so ''vikend'' zaporniki na neki način privilegirani v primerjavi z ostalimi obsojenci. »Vsi obsojenci, ki delajo, na neki način prispevajo, ker ne dobivajo polne plače. Prispevajo za to, da mi pripravljamo cenejšo hrano, da ceneje čistimo … Vikend zaporniki pa dobijo celotno plačo je dejal in med drugim dodal, da s tem predlogom poskušajo izenačiti vse obsojence.

Jože Podržaj, direktor zavoda Dob, hitrim in naglim rešitvam ni naklonjen. »To je občutljiva tema, zato je treba k njej pristopiti z občutkom in pretehtati vse možne vidike. Načeloma – zakaj ne takšna možnost, vendar s temeljitim premislekom in predvsem tudi neko konkretno oceno o dejanskih dobitkih, če bo to uvedeno. Država mora zagotavljati minimalni paket storitev, ki so brezplačne in enake za vse, od tu naprej pa se lahko pogovarjamo o nekem nadstandardu in plačevanju storitev.«

Minister je izpostavil vzoren primer sodelovanja med zaporom oziroma ministrstvom in državo ter Občino Šentrupert. Javno podjetje Energetika Šentrupert, ki je v stoodstotni lasti občine, je pred kratkim zagnalo kotlarno na lesne sekance za ogrevanje kompleksa zaporov, s čimer bodo na letni ravni v dobskem zaporu za ogrevanje privarčevali okoli 200 tisoč evrov.