Slovenija

O usodnih ženskah

U.K.
8. 3. 2014, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Katera ženska vas najbolj navdihuje? To smo ob letošnjem prazniku, mednarodnem dnevu žena, vprašali naše politike.

8. Marec je mednarodni dan žena. Praznik, ki ga vsako leto praznujejo v približno 100 državah na svetu. Praznik velja za dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.

A skoraj vsako leto različne organizacije, skupine in tudi raziskave pokažejo, da ni tako. Tudi tokratna raziskava Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana je pokazala, da dobra tretjina (36,5 odstotka) žensk in skoraj dve tretjini (63,5 odstotka) moških meni, da jim je mesto doma. Nekaj več kot polovica Slovenk (56,5 odstotka) meni, da bi si moški in ženske morali enakovredno razdeliti hišna oziroma gospodinjska opravila. Da položaj žensk v Sloveniji še zdaleč ni tak, kot bi si ga želeli, kaže tudi podatek iz leta 2012, ko je bila povprečna mesečna bruto plača žensk okoli pet odstotkov nižja od povprečne mesečne bruto plače moških. Ženske so v povprečju prejemale 1555 evrov bruto mesečne plače, moški pa 1639 evrov. Največja razlika v plačah je bila v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo, kjer je bila bruto plača žensk v povprečju za 26,5 odstotka nižja od bruto plač moških v teh dejavnostih. Podobno velja za finančne in zavarovalniške dejavnosti. Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v gradbeništvu (18,4 odstotka), prometu in skladiščenju (16,1 odstotka) in na področju oskrbe z vodo, ravnanja z odpadki in saniranja okolja (14,8 odstotka). V vseh treh dejavnostih so bile ženske v manjšini in so večinoma opravljale bolje plačana dela. Sicer pa se Evropa še vedno spopada z velikim deležem žensk, ki trpijo zaradi revščine in zlorab. Na območju Evropske unije je fizično in spolne nasilje po 15. letu starosti doživelo kar 33 odstotkov oziroma šokantnih 62 milijonov žensk. Za kar 22 odstotkov primerov nasilja nad ženskami je kriv njihov partner. Šokatnen je tudi podatek, da je bilo kar 5 odstotkov vseh žensk posiljenih. V Sloveniji je žrtev psihičnega nasilja vsaka druga ženska, kar vsaka peta ženska pa je bila žrtev fizičnega nasilja. A pojdimo k lepšim stvarem. Navsezadnje praznik slavi dosežke in prizadevanja žensk, pa tudi upanje za boljši jutri žensk. V Sloveniji je po podatkih iz oktobra lani živelo 1,040.208 žensk. Katere med njimi so tiste, ki navdušujejo naše najvidnejše politike? Zbrali smo njihove obrazložitve, in tokrat so bili ne glede na različne politične usmeritve usklajeni. Ženske torej, ne samo da navdihujejo, temveč tudi združujejo.

 

Zoran Janković, župan MOL

»Tako v zasebnem kot v poklicnem življenju me obdajajo ženske, katerih podpora, znanje in delo so neprecenljivi. Zato bi za njihov praznik rad voščil prav vsem ženskam,« je odgovoril ljubljanski župan Zoran Janković, ki sicer večkrat poudari, kako ponosen je na svojo ženo Mijo.

 

Igor Lukšič, predsednik SD

Katera ženska vas navdihuje? »To je moja soproga Marta,« pravi prvak stranke SD, Igor Lukšič. »Živiva skupaj, ustvarila sva si družino s štirimi otroki, podpirava drug drugega ter si deliva težke in lepe trenutke v življenju,« je še pojasnil.

 

Gregor Virant, minister za notranje zadeve

»Zagotovo je to moja žena,« na vprašanje odgovarja minister in prvak Državljanske liste Gregor Virant, ki je tudi pojasnil, zakaj mu je žena navdih: »Najbolje me pozna, z modrostjo pa je tudi navdih na vseh področjih mojega življenja.«


Franc Bogovič, predsednik SLS

»Soproga Bojana, s katero že 27 let ustvarjava skupen dom in družino, je ženska, ki je zame navdih za moje delo in življenje,« pravi prvak stranke SLS in oče treh otrok. »Bojana je dovolj blizu in dovolj daleč od političnega parketa, da me zelo dobro opozarja na pasti politike,« je pojasnil.