Zabava

Kruta pogodba pred kraljevsko poroko

M.J.
8. 3. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Princesa Letizia ni imela izbire. Španski princ prestolonaslednik Felipe in televizijska voditeljica Letizia Ortez sta se poročila pred desetimi leti. Letizia je s poroko postala princesa in članica kraljeve družine. Preden pa je princ izrekel zgodovinske besede: »Presrečen sem, da se lahko poročim z žensko, ki jo ljubim,« sta morala z Letizio podpisati predporočno pogodbo.

Reuters

Na željo Felipejevega očeta, španskega kralja Juana Carlosa, ki je nasprotoval sinovi zvezi z ločeno žensko iz meščanskih vrst, je bila pogodba do nje neprizanesljiva. Dokument je dolg 50 strani, njegovo bistvo pa je mogoče strniti v nekaj stavkov. Če bi se prestolonasledniški par ločil, bi se morala Letizia odreči vsemu, predvsem pa otrokom iz te zveze.

V desetih dneh po objavi ločitve bi morala zapustiti palačo. Pripadala bi ji skromna odpravnina, odložiti bi morala tudi naslov princese. Ker pa je Felipe grozil, da se bo odrekel nasledstvu na prestolu, če ne bo kralj privolil v njegov zakon z Letizio, in ker je Letizia trdno verjela v ljubezen, ki ju je vezala, sta se s Felipejem poročila. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki. Na ločitev nista nikoli niti pomislila. Po desetih letih skupnega zakonskega življenja pa je Felipe zdaj predlagal, da kljub temu podpišeta novo pogodbo.

Pogoji, ki jih je morala pred poroko sprejeti Letizia, se mu zdijo nečastni. V desetih letih je Letizia služila kroni in monarhiji ter dokazala, da je prava princesa, ljubeča žena in predana mati. Zato bo nova pogodba sestavljena drugače kot prvotna in bo veliko prizanesljivejša do princese. Najboljše pa bi seveda bilo, če bi tudi ta, nova in prijaznejša pogodba, ostala samo neuporabljen dokument, shranjen v arhivih.