Kultura

Kdo jo bo zadovoljil?

S.D./M,J.
8. 3. 2014, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hollywoodska igralka je ravno na dan izida tokratne Lady dopolnila štirideset let. Ob tem jubileju je že nekaj časa zelo raznežena in iskreno priznava, da je edino, kar v svojem življenju še pogreša, otrok. Bo njen partner Ryan Gosling uslišal njeno željo?

Profimedia

Eva Mendes danes spada v sam vrh hollywoodske smetane, čeprav se ni nikoli resnično poigravala z mislijo, da bi postala zvezda. Večino mladosti je bila osredotočena na študij marketinga na kalifornijski univerzi. Leta 1992 je tam tudi diplomirala, vendar v tem poklicu ni nikoli delala. Kajti usoda je imela z njo čisto drugačne načrte.

Iz Miamija v Los Angeles

Eva je edina iz kubanske družine Mendes, ki se je rodila v Ameriki. Zgodnje otroštvo je preživljala v Miamiju na Floridi, kamor so se njeni starši s tremi otroki preselili s Kube. Pozneje se je družina preselila v Los Angeles in Eva je tam preživela večino svoje brezskrbne mladosti. »Ko sem bila majhna, sem hotela postati nuna. No, tako je vsaj bilo, dokler mi sestra ni povedala, da nune ne dobijo plače. Potem sem zamisel hitro opustila,« se ranega otroštva spominja 168 centimetrov visoka rjavolaska. »Nato sem se odločila, da bom študirala in postala uspešna podjetnica.«

Profimedia

Svojim ciljem je uspešno sledila in bila med najboljšimi učenci. Ker je bila lepotica, se je zelo veliko družila tudi s sosedovim fantom, ki se je ukvarjal s fotografijo. In prav na njegovi spletni strani jo je nekega dne odkril iskalec mladih talentov. Nad njeno fotogeničnostjo je bil tako očaran, da je stopil v stik z njo in uporabil vse moči, da jo je prepričal, da se preizkusi kot igralka. Eva se je sprva branila, a ker je bil dovolj vztrajen, se je na koncu vendarle pustila pregovoriti.

In tako je začela obiskovati tečaj pri priznani profesorici igre Ivani Chubbuck, hkrati pa nastopati v reklamah in glasbenih videospotih. Seveda so bili prvi koraki težki, in preden je njena zvezda resnično zasvetila, se je morala kar nekaj let zadovoljiti z manjšimi vlogami v serijah, kot so Mortal Combat in Urgenca. Seveda ni bila zadovoljna s svojim delom in v enem od intervjujev je priznala: »Groza me je bilo, ko sem se videla na televiziji. Tako slaba sem bila. Takrat sem velikokrat jokala.«

Hoja po robu

V želji, da bi si pridobila čim več izkušenj, je sprejela tudi kakšno napačno odločitev. A nekaj filmskih vlog je bilo vendarle takih, da je z njimi opozorila nase tako filmske kritike kot občinstvo. A Night at Roxbury, My Brother the Pig in Urban Legends: Final Cut so že bili taki. Resnično uspelo pa ji je s filmom Dan za trening, v katerem je prvič zaigrala skupaj z Denzlom Washingtonom. V filmu je spretno unovčila tako svoj talent kot lepoto. »Zavedam se, da ves čas hodim po tankem robu – igralka ali seksualni simbol. Ta pot je zelo težka, ker si želim, da bi me poznali in cenili predvsem kot igralko.«

Njeni oboževalci niso ostali ravnodušni ob filmu All About the Benjamins, zaradi katerega je bila izbrana za najlepšo in najbolj nadarjeno latinsko igralko. Njena zvezda je še bolj zasvetila, ko je dobila vlogo v filmu Hitri in drzni 2. Obvezno pa moramo omeniti še filme Kot rit in srajca, Nekoč v Mehiki in Bitka s časom, v katerem je spet zaigrala z Denzlom Washingtonom, svojim največjim igralskim vzornikom.

Profimedia

Srečno zaljubljena

Potem ko je leta 2005 celo samo sebe presenetila z romantično komedijo Hitch, v kateri je bil njen soigralec Will Smith, je bila njena slava zagotovljena. Vendar je kaj hitro spoznala: »Zvezdniški svet je lahko tako grd in umazan. Nočem biti del tega.« Tudi zato se zelo redko kaže v javnosti na prireditvah in premierah. »Ne hodim na filmske premiere, kjer se tre novinarjev. Obiščem le premiere filmov, v katerih nastopam. In to je to. Slava in popularnost me ne zanimata. Zanima me le moja kariera,« pravi igralka, ki tekoče govori špansko in je angleščina šele njen drugi jezik.

Svojo prepoznavnost izkorišča le za dobre namene. Zelo dejavna je pri dobrodelnih prireditvah, kjer zbirajo denar za raziskave raka, bolezni, ki je zaznamovala tudi njeno družino. Kot velika ljubiteljica psov pa je seveda glasna zagovornica boja proti mučenju živali.

Tudi njeno zasebno življenje je zelo umirjeno. Vrsto let je bila v resnem razmerju s filmskim producentom Georgeem Augustom. Potem pa je leta 2011 na snemanju filma The Place Beyond the Pines v New Yorku spoznala Ryana Goslinga in se vanj zaljubila. Čeprav je Ryan sedem let mlajši od nje, sta kot ustvarjena drug za drugega. In Eva o njem pravi, da mu je najbolj hvaležna zato, ker »me zna resnično nasmejati«.