Slovenija

Katastrofalna napoved za letos: scvrli se bomo!

t.p/m.j.
4. 3. 2014, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Poplave se še niso povsem polegle, pogled na uničene gozdove nas še vedno spominja na žled, kakršnega ne pomnimo, pa nas znanstveniki že opozarjajo na vremenske težave, ki prihajajo s pomladjo in poletjem. Vse kaže, da se bomo letos dobesedno cvrli v peklu.

Znanstveniki opozarjajo, da bi leto 2014 lahko postalo najbolj toplo uradno zapisano leto na Zemlji. Za toplotni izbruh naj bi bil kriv globalno razširjen pojav na stičišču zraka in morja El Ninjo, ki je pripravljen izpljuniti ogromne količine toplote v ozračje. El Ninjo predstavlja močna temperaturna valovanja na področju vzhodnega Pacifika, ki imajo velik vpliv na vreme, in lahko povzroči klimatski kaos po vsem svetu.

Nemški znanstveniki pravijo, da je pojav El Ninjo mogoče napovedati za leto vnaprej, ker pa je toplota vode pod vplivom vetrov, ki pihajo prek ekvatorja, so napovedi omejene na šest mesecev. Trdijo, da so na ta način že večkrat pravilno napovedovali, zato obstaja velika možnost, da se tudi njihova letošnja napoved uresniči. Pričakujejo, da bo El Ninjo prišel proti koncu letošnjega leta. Mnenja znanstvenikov glede celotne katastrofalne napovedi so deljenja.

Vsi pa se strinjajo, da Zemljo vsakih deset let prizadenejo uničujoče suše in gromozanski požari. Možnosti, da se bo to zgodilo prav letos, je kar veliko, po mnenju strokovnjakov kar okrog 75 odstotkov. Poleg poplav in žledu zdaj torej prihajata še neznosna vročina in suša.