Slovenija

Janši bodo sodili!

M. R./M.J.
4. 3. 2014, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsedniku SDS Janezu Janši bodo zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča, svetovalca nekdanjega predsednika Danila Türka, začeli soditi maja.

Mediaspeed, STA

Včeraj je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem potekal predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde »pribarantajo« nekoliko milejšo kazen. Ker Janša na Tavčarjevo ni prišel, je pa podal ugovor zoper obtožnico, se šteje, da krivde ne priznava. Glavna obravnava se bo začela maja. Kot je znano, se je Perčič za kazenski pregon Janše odločil zaradi očitkov, da je sodeloval z Udbo.

Mediaspeed, STA

Spomnimo. Na spletni strani SDS je bil oktobra 2008 objavljen prispevek z naslovom Maske padajo, v katerem anonimni avtor komentira seznam povabljenih na slavnostno večerjo, ki jo je ob obisku britanske kraljice priredil takratni predsednik Danilo Türk. Pisec na podlagi knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo navaja, da so na seznamu povabljencev tudi partiji najbolj zvesti vojščaki iz vrst Službe državne varnosti, na primer Perčič. Perčiču so v SDS tudi očitali, da je eden od ideologov afere Depala vas in da je stečajni postopek Elana vodil toliko časa, da so varčevalci Les banke že pozabili, kdo jih je pravzaprav okradel. Enaki očitki kot v prispevku Maske padajo so se pojavili tudi v rubriki Perčičmeter, ki so jo na spletni strani SDS uvedli poleti 2009.

Vpleteni so včeraj opravili vse formalnosti pred začetkom kazenskega postopka. Zasebni tožilec Perčič je za pričo predlagal izvedenca zgodovinske stroke, ki bo pojasnil, kaj je bila Udba, njene pristojnosti in čas ukinitve. Perčiču se navedbe, da je bil sodelavec Udbe pri 13 oziroma 14 letih, ko je bila že ukinjena, zdijo absurdne. Na drugi strani je Janšev zagovornik, odvetnik Franci Matoz, izpostavil, da je splošno znano dejstvo, da se je za pripadnike Udbe označevalo tudi tiste v Službi državne varnosti, ki je leta 1966 nasledila Udbo. Matoz je omenjal tudi sodbo mariborskega višjega sodišča, po kateri oznaka udbovec ne more biti žaljiva, saj je bila to nekoč legalna organizacija. »Mogoče bo prišel čas, ko se bo s tem nazivom spet kdo pohvalil,« je ob tem dejal Matoz.

Kronski dokaz, da je bil Perčič član Udbe, za SDS sicer predstavlja mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1989. Na njem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije, pod zaporedno številko 698335 pa je navedeno ime Perčič Franc in njegovi osebni podatki. Matoz je sodišču zato predlagal zaslišanje Tadeja Cankarja in Matevža Koširja iz Arhiva RS, ki bosta spregovorila o avtentičnosti mikrofilma.

Perčič je zaradi uvodoma omenjenih prispevkov vložil tudi odškodninsko tožbo proti SDS, ki se je na prvi stopnji končala s porazom Janševe stranke. Sodišče je namreč odločilo, da mora SDS Perčiču plačati 4.000 evrov odškodnine, vendar so višji sodniki sodbo delno razveljavili, češ da ni dovolj dobro utemeljena. Včeraj se je primer spet znašel na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, dopolnjeno obrazložitev izreka pa bo sodišče strankam poslalo pisno.