Svet

Obama: Putinova politika v Ukrajini ni znamenje moči

STA
4. 3. 2014, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil prepričanje, da bo invazija na Ukrajino ruske sosede še bolj oddaljila od Moskve, vendar je menil, da je mogoče najti rešitev, po kateri bo Ukrajina tako prijateljica Zahoda kot Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem danes prekinil vojaške vaje blizu Ukrajine.

Arhiv Svet24

Obama je dejal, da Putinova politika do Ukrajine ni znamenje moči, ampak kaže na globoke skrbi in sumničenja, ki jih imajo ruske sosede do tovrstnega vmešavanja v njihove notranje zadeve. Rusko početje bo zato te države še bolj oddaljilo od Moskve.

Glede ruskih izgovorov, s katerimi utemeljujejo zavzetje Krima, je Obama menil, da ima Putin drugačne pravnike kot vsi drugi po svetu. "Vendar to nikogar ne zavaja. Drugje po svetu vlada trdno prepričanje, da Rusija krši mednarodno pravo in ne bi smela uporabljati sile za širjenje vpliva v Ukrajini," je dejal Obama.

Rusija je bila v ponedeljek zvečer v času razprave Varnostnega sveta ZN v New Yorku povsem osamljena in niti Kitajska ni podprla ruskega posredovanja v Ukrajini. Putin je danes sporočil, da so vojaški manevri blizu meje z Ukrajino končani in za zdaj ne vidi potrebe po posredovanju v Ukrajini.