Svet

Podatki z družbenih omrežji lahko pomagajo pri odkrivanju bolezni

STA
4. 3. 2014, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Podatki z družbenih omrežij lahko pomagajo tudi pri preučevanju bolezni. Raziskovalci so v sklopu študije, ki je bila objavljena v ameriški reviji Preventive Medicine, namreč odkrili nezanemarljivo povezavo med podatki z družbenega omrežja Twitter in pojavnostjo okužb z virusom HIV.

Ekipa z ameriških univerz UCLA in Virginia Tech je z uporabo računalniških algoritmov z družbenega omrežja Twitter izluščila 10,000 tvitov na temo seksa in drog skupaj z njihovo lokacijo. Te je nato primerjala z obstoječimi geografskimi podatki o razširjenosti okužb z virusom in odkrila, da med obema skupinama podatkov obstajajo nezanemarljive povezave.

Zato so prepričani, da bodo vse večje količine podatkov prej ali slej lahko uporabljene tudi v zdravstvene namene. "Študija je pokazala, da lahko podatke z družbenih omrežij uporabimo za odkrivanje in spremljanje vedenj in prepričanj, ki na tak ali drugačen način vplivajo na naše zdravje," so zapisali raziskovalci.

Raziskovalci sicer priznavajo, da ima študija določene omejitve. Ena od teh je, da so podatki o razširjenosti virusa HIV nepopolni, enako pa velja tudi za tvite - le majhen delček oseb s tveganim obnašanjem jih namreč izrazi na Twitterju. Še druga omejitev pa predstavlja družbeno omrežje samo - kjer Twitter ni razširjen, tudi podatki ne obstajajo.