Slovenija

Rudarji stavkajo

STA/N.J.
3. 3. 2014, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Premogovniku Velenje in Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) bosta danes potekali opozorilni stavki rudarjev. Velenjski knapi bodo za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v prozivnici. Rudarji RTH bodo stavkali osem ur, stavka pa se bo začela ob 6. uri.

www.rth.si

Stavkovni odbor Premogovnika Velenje, ki je za izvedbo stavke po kolektivni pogodbi zbral več kot tretjino potrebnih podpisov zaposlenih, med drugim od uprave premogovnika zahteva izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba.

Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.


Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka pa zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Rudarji RTH pa so kot stavkovne zahteve izpostavili izplačilo januarskih plač v celoti do prejšnjega petka ter zagotovitev sredstev za odpravnine presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. V četrtek so prejeli le akontacijo januarske plače v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so jim bili izplačani tudi stroški, povezani z delom, torej prevoz in prehrana.

Rudarji tudi zahtevajo, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.