Slovenija

Velenjski rudarji stavkajo

STA
3. 3. 2014, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Velenjski rudarji so ob 6. uri začeli dvourno opozorilno stavko, ki so jo napovedali pred tednom dni. Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak je za STA povedal, da se je pogajalska skupina v petek srečala z upravo rudnika, kažejo se nekateri pozitivni premiki, ampak do konkretnih rešitev še niso prišli.

Reuters

Pogajanja, v katera je vključen tudi lastnik premogovnika - Holding Slovenske elektrarne (HSE) - se bodo nadaljevala v torek. Po stavkovnem načrtu bodo velenjski rudarji za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v prozivnici. Stavkalo bo več kot 800 rudarjev ali 66,6 odstotka vseh zaposlenih.

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka stavkajoči zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

"Uprava premogovnika mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga za Termoelektrarno Šoštanj zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga. "Od skupine HSE zahtevamo spoštovanje podpisanih pogodb in zavez do skupine Premogovnik Velenje. Zahtevamo tudi, da se v skupini HSE uskladijo in s tem zagotovijo enotna dodatna izplačila tudi za leto 2013, kot so regres, božičnica, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti," navajajo rudarji.

Prav tako pričakujejo poenotenje plačnih razmerij v skupini HSE glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje s strani družb v skupini HSE. Povprečna plača v HSE je namreč 4000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini HSE.

Če stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene, bodo velenjski rudarji čez teden dni začeli stavkati, dobava premoga šoštanjski termoelektrarni pa bo takrat polovična.

Žerak je napovedal, da rudarji v primeru neizpolnitve stavkovnih zahtev načrtujejo 13. marca še dodatno zmanjšanje dobave premoga termoelektrarni na 25 odstotkov, štiri dni kasneje pa še dodatno zmanjšanje dobave premoga.