Slovenija

Melita iz Sevnice je ujeta v svojem stanovanju

M.J.
3. 3. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Si predstavljate, da ste ujetnik lastnega doma, da se lahko iz stanovanja v sedmem nadstropju stanovanjskega bloka na zrak oziroma po opravkih odpravite le ob pomoči drugih? Tak je vsakdan Sevničanke Melite Pešec že vse od leta 2011, ko je zaradi multiple skleroze pristala na invalidskem vozičku, stopnice pred blokom pa jo zdaj ločijo od normalnega življenja.

Bolezen se je začela precej nedolžno, z bolečinami v hrbtenici in trdimi koleni. Štiri leta pozneje so ji zdravniki po številnih težavah z zdravjem končno postavili diagnozo – multipla skleroza. Pristala je v bolnišnici oziroma pozneje na nekajmesečni rehabilitaciji v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani.

»Že ko sem bila v Soči, je tamkajšnja socialna delavka poslala dopisa upravniku naše stavbe in na občino, če mi lahko pomagajo pri ureditvi ustrezne klančine oziroma dostopa do vhoda v blok, vendar nisem dobila nobenega odgovora z ene ali druge strani,« pove Peščeva, ki se je morala ob vrnitvi iz bolnišnice soočiti še z eno težavo: dvigalo v bloku je bilo namreč zastarelo, zato se vanj z vozičkom sploh ni mogla pripeljati.

»Če sem želela priti do svojega stanovanja, so mi morali v dvigalo pripeljati stol na koleščkih in me presesti nanj. Leto in pol iz stanovanja nisem šla nikamor drugam razen na balkon. Bila sem ujetnica v lastnem domu. Ko smo poleti v bloku končno dobili novo dvigalo, sem bila zato še posebej vesela. Sedaj grem namreč lahko vsaj normalno v dvigalo, na žalost pa se spet vse ustavi, ko pridem do stopnic pred blokom, saj sem od tam naprej spet odvisna od pomoči drugih.«

Nesrečna Melita je na vprašanje, kakšno je danes njeno življenje težko odgovorila in se le grenko nasmehnila: »Ne vem, če sploh imam življenje.« Več o njeni nesrečni zgodbi si preberite v današnji številki časopisa Svet24!