Zabava

Danes začetek sojenja paraolimpijskemu zvezdniku

STA/M.J.
3. 3. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V južnoafriški Pretorii se danes začenja sojenje južnoafriškemu paraolimpijskemu zvezdniku Oscarju Pistoriusu za umor njegovega dekleta Reeve Steenkamp pred dobrim letom dni. Pistorius ne zanika, da je dekle ubil, vendar zatrjuje, da je šlo za nesrečo in da jo je zamenjal za vlomilca. Sojenje naj bi trajalo do 20. marca.

Reuters

Paraolimpijski zvezdnik, ki so mu zaradi prirojene napake po rojstvu amputirali obe nogi, hodi pa s pomočjo posebnih protez, s katerimi je tudi nanizal tekaške športne uspehe, je obtožen hladnokrvnega naklepnega umora svetlolase manekenke v njunem domu v Pretorii ravno na valentinovo sredi februarja lani.

27-letni atlet se ves čas zagovarja, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, takrat naj bi poprijel za strelno orožje. Štirikrat naj bi ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo tedaj 29-letne Reeve Steenkamp.

A tožilci trdijo, da so zbrali dovolj dokazov, da je šestkratni zmagovalec paraolimpijskih iger in udeleženec predlanskih olimpijskih iger v Londonu Steenkampovo umoril z naklepom, za kar je zagrožen dosmrtni zapor.

Tožilstvo bo za dokazovanje obtožb, da je paraolimpijec umor dekleta načrtoval, poklicalo 107 prič, ki bodo skušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se ga ni obotavljal tudi uporabiti. Poleg obtožbe za naklepni umor državno tožilstvo 26-letnega Pistoriusa bremeni tudi nezakonite posesti orožja oziroma streliva.

Pistorius je na sojenje čakal na prostosti, potem ko je poravnal varščino v višini 74.000 evrov, saj je sodišče ocenilo, da ni begosumen.

Predkazenski postopek je sicer pokazal na številne pomanjkljivosti in napake pri delu policijskih preiskovalcev. Policija tako ni poiskala vseh izstreljenih krogel, obstaja pa tudi velika verjetnost, da so policisti z malomarnim ravnanjem kontaminirali kraj zločina. Napačno so ocenili tudi razdaljo do sosedov, ki trdijo, da so iz Pistoriusove hiše slišali glasno vpitje in prepir preden je prišlo do streljanja.