Kultura

Slavili film 12 let suženj, McConaughey in Cate Blanchett

M.J.
3. 3. 2014, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V noči iz nedelje na ponedeljek so na 86. podelitvi Oskarjev za najboljša igralska in filmska dela podelili zlate kipce. Film Gravitacija je bil nagrajen s kar sedmimi Oskarji.

Reuters

Film o reševanju astronavtov Gravitacija je na sinočnji 86. podelitvi oskarjev v Los Angelesu osvojil sedem zlatih kipcev, med drugim tudi za režijo (Alfonso Quaron), za najboljšega pa je bil razglašen film 12 let suženj, ki je skupaj s filmom Klub zdravja Dallas osvojil po tri oskarje.

Za največjega poraženca velja film Ameriške prevare, ki je na podelitev prišel z desetimi nominacijami tako kot Gravitacija, na koncu pa je ostal praznih rok. Film Gravitacija je poleg režiserskega pobral oskarje za fotografijo, montažo, glasbo, montažo in mešanje tona ter vizualne efekte.

Reuters

Zgodba o svobodnem temnopoltem Američanu, ki ga za 12 let ponovno zasužnjijo, je osvojila oskarja tudi za priredbo scenarija (John Ridley) ter stransko žensko vlogo (Lupita Nyong'o).

Matthew McConaughey je upravičil vlogo favorita in je pobral oskarja za glavno moško vlogo, film Klub zdravja Dallas pa je dobil nagrado še za stransko moško vlogo (Jared Leto) in za masko.

Reuters

Oskarja za glavno žensko vlogo je osvojila Cate Blanchett (Otožna Jasmine), dva oskarja je osvojil film Veliki Gatsby, oskarja za tujejezični film pa je dobil italijanski Neskončna lepota.

Reuters