Slovenija

Pobegli slovenski zapornik spet doma

M. R.
1. 3. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

PRIJET Zapornik Urban Prelac, ki je novembra lani pobegnil iz razpravne dvorane ljubljanskega okrajnega sodišča, je spet za zapahi.

Ljubljančana, ki na Dobu prestaja zaporno kazen dveh let in devetih mesecev zaradi tatvin in pečanja z mamili, so prijeli v sredo. Trije meseci, kolikor je bil na begu, pa se mu ne bodo šteli v prestajanje kazni zapora. Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da je pobeg s prestajanja kazni zapora hujši disciplinski postopek in da se v takem primeru obsojencu izreče tudi najstrožja disciplinska kazen, in sicer oddaja v samico do štirinajst dni, brez pravice do dela.

Pobegnil je iz sodne dvorane

Spomnimo. Prelac se je na sodišču zagovarjal zaradi očitkov o tatvini. Ko sta ga pravosodna policista pospremila v razpravno dvorano, je sodnica pred začetkom naroka odločila, naj mu z nog in rok snameta lisice. Možakar je nato izkoristil trenutek in pobegnil, sodnico, zapisnikarico in pravosodna policista pa je zaklenil v razpravno dvorano, saj je bil ključ, kot naročeno, v ključavnici na zunanji strani vrat. Na sodišču so po dogodku pojasnili, da je pobegnil tako hitro, da se paznikoma ni uspelo pravočasno odzvati. Na okrajnih sodiščih je sicer ustaljena praksa, da obdolženci niso vklenjeni, tudi če so pripeljani iz zapora, v primeru begosumnosti pa pazniki sodnika na to dejstvo posebej opozorijo, kar se v tem primeru ni zgodilo. Med Prelačevim pobegom se ni nihče poškodoval, sodnica je takoj po incidentu poklicala policijo, vodstvo zavoda Dob pa je za ubežnikom izdalo tiralico.