Slovenija

Schulz bo kandidiral za predsednika Evropske komisije

STA/mv
1. 3. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Stranka evropskih socialistov (PES) je na kongresu v Rimu, ki se ga je udeležil tudi predsednik SD Igor Lukšič, za svojega kandidata za novega predsednika Evropske komisije formalno potrdila predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza. Potrdila je tudi program za evropske volitve 25. maja.

Reuters

Nemški socialdemokrat Schulz je dobil pričakovano podporo, saj je bil edini kandidat. Podprlo ga je 368 delegatov, dva sta bila proti, 34 se jih je glasovanja vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Lukšič je po telefonu za STA iz Rima dejal, da je bil Schulz logična izbira. "Ocenili smo, tako v slovenski socialdemokraciji kot v celotni družini socialnih demokratov in socialistov, da je z izkušnjami, ki jih ima doslej, Schulz najboljši kandidat," je dejal Lukšič, ki je v Rimu v okviru sedemčlanske delegacija SD, v kateri je tudi evropska poslanka Tanja Fajon. Kot je navedel prvak SD, je bil Schulz vodja poslanske skupine PES v Evropskem parlamentu, zadnji dve leti in pol je predsednik Evropskega parlamenta, ob tem pa govori vsaj pet evropskih jezikov. "Je pravi Evropejec in socialdemokrat in na takem položaju potrebujemo točno takšnega človeka," je prepričan Lukšič. Schulz je po potrditvi dejal, da bo njegova prva prioriteta, če bo izvoljen za predsednika Evropske komisije, ustvarjati dobra delovna mesta. "Želim zmanjšati vrzel med bogatimi in revnimi ter velikimi in majhnimi državami," je dejal. "Izgubili smo optimizem glede naše prihodnosti. V ospredje naših politik bi rad vrnil poštenost," je dejal kandidat PES za naslednika Joseja Manuela Barrosa. Stranka je na kongresu potrdila tudi svoj manifest "Za novo Evropo" oziroma program za majske evropske volitve. Kot je dejal Lukšič, v stranki evropskih socialistov delajo na tem, da bi na volitvah zmagali in tako omogočili politično podporo, ki je nujna za novo Evropo.

Prevlada neoliberalcev je privedla do velike krize

"Evropa, kakršna je bila pod okriljem prevlade neokonservativcev in neoliberalcev, je pripeljala do velike krize, do tega, da iz krize nikakor ne pridemo in da se kriza razrešuje na najšibkejših: najšibkejših državah, najšibkejših ekonomijah in najšibkejših ljudeh," je dejal Lukšič. Opomnil je na dejstvo, da imajo evropski socialisti v 12 državah predsednike vlad, v sedmih državah pa sodelujejo v koaliciji. "Torej v 19 državah smo socialdemokracija in socialisti prevzeli odgovornost in dobili podporo ljudi, da vodimo oziroma sodelujemo pri upravljanju nacionalnih držav. To je dobra popotnica, da lahko verjamemo, da se bo ta moč v nacionalnih državah prelila tudi v Evropski parlament," je še dejal Lukšič. Napovedal je, da bodo v SD listo za evropske volitve, ki bodo potekale 25. maja, sestavili do sredine aprila, trenutno pa so v fazi zbiranja kandidatov, ki se bodo potegovali za položaj evropskih poslancev. Lukšič se je ob robu kongresa sestal tudi z novim italijanskem premierom Matteom Renzijem in italijansko zunanjo ministrico Federico Mogherini, srečal pa se je med drugim s predsedniki vlad Litve, Češke, Belgije, Francije in Avstrije. Evropski liberalci so za svojega kandidata že izbrali nekdanjega belgijskega premiera in sedanjega vodjo politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu Guya Verhofstadta. Evropska ljudska stranka bo svojega kandidata potrjevala prihodnji teden na kongresu v Dublinu. Evropski zeleni so za svoja kandidata potrdili Francoza Joseja Boveja in mlado Nemko Francisko Keller, združena evropska levica pa stavi na karizmatičnega vodjo grške opozicijske stranke Siriza, Aleksisa Ciprasa.