Slovenija

Sanacija bolnišnice Topolšica bo končana avgusta

STA/mv
1. 3. 2014, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Energetska sanacija Bolnišnice Topolšica, ki se je začela avgusta 2012, ni ustavljena. Direktor bolnišnice Leopold Rezar je za STA povedal, da so svetu zavoda posredovali novelacijo investicijskega programa, vendar svet to gradivo na četrtkovi seji ni obravnaval. Svetniki namreč menijo, da je treba premisliti glede virov za dokončanje naložbe.

VTV

Energetsko sanacijo bi morali dokončati že konec leta 2012, vendar se je projekt zaradi nepredvidenih nujnih obsežnih vzdrževalnih del zavlekel. Po Rezarjevih besedah bo s strani sveta zavoda potrjena novelacija investicijskega programa podlaga, na kateri bodo lahko uspešno dokončali obnovo. Po novem terminskem planu naj bi obnovo dokončali do konca avgusta letos. Med izvedbo projekta so tudi ugotovili, da je arhitekturno stanje bolnišničnega objekta zelo slabo, v slabem stanju so strojne in elektro instalacije, soočali so se tudi s težavami pri realizaciji bolnišničnega programa. Zaradi teh dodatnih del, bo energetska sanacija Bolnišnice Topolšica stala več od predvidenih 2,5 milijona evrov. Kot je dejal Rezar, projekt obnove Bolnišnice Topolšica zajema obnovo dveh objektov, Planike in Smrečine. Planika je vitalen del bolnišnice, kjer se odvija vsa zdravstvena dejavnost. Oba objekta pa sta stara in v slabem stanju. Planika je bila izgrajena leta 1964, Smrečina pa leta 1955.

Močno zmanjšana pogostnost zdravljenja obolelih za tuberkulozo

Tudi v njej sta bila bolniška oddelka z 80. posteljami. V sredini 90. let sta se zaradi sodobnega zdravljenja močno znižala pogostost in čas zdravljena obolelih za tuberkulozo. Število bolniških postelj se je manjšalo in končno so bili oddelki tudi ukinjeni. Po tem je objekt Smrečina služil nezdravstveni dejavnosti, kot je npr. arhiv, pojasnjuje Rezar. Svetniki so na četrtkovi seji vodstvu bolnišnice predlagali, da se za objekt Smrečina opravi analiza trga za javno zasebno partnerstvo. Prav tako je bil podan predlog, da vodstvo bolnišnice dokumentira stanje objekta Smrečine in pošlje ustanovitelju - ministrstvu za zdravje - obvestilo, da objekt propada in da obstaja nevarnost, da se bo zaradi posledic zime zrušil.